26 kwietnia 2021

Podbiał docenili już Hipokrates czy św. Hildegarda stosując go jak środek wykrztuśny przy wszystkich chorobach piersiowych. Często spotkamy go na polach, łąkach, brzegów zbiorników wodnych. Na syrop zbieramy oczywiście suche kwiaty w słoneczne dni. Syrop w przygotowaniu bardzo prosty i mało czasochłonny.   

W czym pomoże kwiat podbiału?

Zapalenia górnych dróg oddechowych

Infekcje z zalegającą wydzieliną, powoduje spęcznienie i rozrzedzenie zalegającej wydzieliny oraz pobudzenie ruchów nabłonka rzęskowego

Suchy kaszel

Ból gardła, krtani

Astma, Rozedma płuc

Alergia przejawiająca się nieżytem dróg oddechowych

Dla osób palących oraz tych, którzy porzucili palenie papierosów 

Przeziębienie

Zaparcia

Wrzody żołądka

Nieżyt żołądka i jelit

Wzdęcia

Niestrawność

Choroby skórne.

 

kwiat podbiału syrop Bieszczadzkie Herbarium
kwiat podbiału Bieszczadzkie Herbarium

 

Syrop z kwiatów podbiału wedle tradycji i natury…

Składniki:

Kwiat podbiału – słoik 2 litrowy

Cukier – 600 g

Woda – 300 ml

Przygotowanie:

Dzień pierwszy:

Zebrane kwiaty rozkładamy na białym prześcieradle lub papierze na około godzinę, aby wyszły z nich nieproszone insekty. W 2 litrowym słoiku układamy ciasno warstwy kwiatów, przesypując je cukrem. Ostania warstwa musi zostać przesypana cukrem. Słoika nie zakręcamy tyko przykrywamy gazą łapiąc ją gumką. Tak przygotowany surowiec odstawiamy w ciepłe ale ciemne miejsce na 3 dni.

kwiat podbiału syrop Bieszczadzkie Herbarium
kwiat podbiału Bieszczadzkie Herbarium

Po 3 dniach:

Odciskamy przez gazę precyzyjnie kwiat. Pozostałe kwiaty zalewamy wodą – 300 ml przygotowaną, gotujemy w garnku na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je, a syrop dolewany do wcześniej uzyskanego. Cały syrop gotujemy jeszcze raz na małym ogniu, gorący przelewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek.

Syrop przechowywać w suchym, ciemnych i chłodnym miejscu. 

Leave a comment