22 stycznia 2021

Naturalna bomba witaminowa, zalecana na wzmocnienie odporności, dolegliwości przewodu pokarmowego. W postaci nalewki owoc róży zachowuje swoje niezwykłe prozdrowotne działanie na nasz organizm. Choć trudna jest w przygotowaniu, a to za sprawą owocu , który jest bardzo wymagający i czasochłonny w oczyszczaniu – to warto ją mieć w swojej Domowej Spiżarni.  Zaproś najbliższych do pomocy, a w jesienne i zimowe wieczory zachwycajcie się wspólnie jej leczniczym działaniem, głębią smaku i aromatu.

Pamiętajcie o tym, że na nalewkę zbieramy owoce czerwone, dojrzałe tj. całe i twarde. Najlepiej wrzesień, październik, do pierwszych przymrozków. Jeśli będziemy zbierać je po przymrozkach, to szczególną uwagę należy poświęcić przy segregacji owocu, nie może być miękki. Takie owce są mniej wartościowe i podczas przetwarzania mogą zrobić się czarne, co grozi zepsuciem całego surowca nalewkowego.

Dlaczego  warto sięgać po owoc dzikiej róży?

To niezwykle bogate źródło naturalnej witaminy C, które jest do 40 razy większe niż owoce cytrusowe. Już zaledwie 2-3 owoce mogą pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Wzmacnia odporność organizmu  działając immunostymulująco

Zapobiega przeziębieniom,  a także skraca czas trwania choroby

Stosowany w stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia, pochorobowych, w czasie rekonwalescencji ( w szczególności dla osób chorych na nowotwory)

Pomocny w bezsenności, stanach pobudzenia nerwowego, podatności na stres – łagodnie uspokaja

Zalecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących, ciężkiej pracy fizycznej, umysłowej (kiedy jest większe zapotrzebowanie na naturalną witaminę C)

Wykazują łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne

Stosowane jest przy biegunce, nieżytach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Wspomaga funkcje odtruwania wątroby

Poprawiają pracę serca i łagodnie obniżają ciśnienie krwi.

Nalewa z owocu roży dzikiej wedle natury i tradycji…

Składniki:

Owoc dzikiej róży – 0,5 l oczyszczonego

Spirytus nalewkowy 60% – 0,5 l

Cukier – 0,5 – 1 szklanka (wedle uznania)

Woda – 0,5 l

Przygotowanie:

 I faza:

Umyć zebrane owce, wysuszyć – najlepiej położyć na ścierce i przykryć je. Następnie dokładnie oczyścić z pestek. Przygotowany surowiec włożyć do 2 litrowego słoja, zalać spirytusem, potrząsnąć i dostawić na ok. 2 tygodnie. Słoik  musi być szczelnie zamknięty i należy przechowywać go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez wszystkie fazy powstawania nalewki.

II faza:

Przygotować syrop, ostudzić, a następnie wlać do wcześniej poddanego maceracji surowca. Odstawić na 2 tygodnie.

III faza:

Po tym czasie dokładnie przefiltrować surowiec, najlepiej kilka razy przez sitko i gazę. Odstawiamy powstałą nalewkę na jeszcze 2 miesiące.

IV faza

Po tym czasie przefiltrować jeszcze raz. Powstała nalewka ma być klarowna!

 

Leave a comment