
Surowiec zielarski stanowią: owoc, kwiat i liść.
Kiedy zbierać owoce?
Owoce zbiera się kiedy są w pełni czerwoności, początkiem września wówczas przede wszystkim nadają się do suszenia. Na przetwory warto zbierać pod koniec września – po pierwszych jesiennych przymrozkach, wówczas tracą częściowo gorycz odpowiedzialną za jej cierpki i gorzkawy smak.
Cenne substancje:
Wit. C (40-70 mg w 100 g) oraz witaminy: A, P, K, cukry, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, sorbowy, parasorbowy), garbniki, flawonoidy, gorycz, sole mineralne, pektyny.
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające, witaminizujące
Odtruwające
Moczopędne
Przeciwzapalne w zaburzeniach obwodowego krążenia krwi
Przeciwzapalne na błony śluzowe żołądka i jelit
Lekko przeczyszczające
Osłaniające na wątrobę
Żółciopędne
Przeciwmiażdżycowe.
Na przeziębienie i grypę – skraca czas trwania choroby, zalecany dla rekonwalescentów
Nieżyt przewodu pokarmowego
Lekkie biegunki
Zatrucie pokarmowe
Zaparcia
Żylaki odbytu, stany zapalne dróg moczowych
Kamica nerkowa – profilaktycznie i lecząco
Zaburzona praca wątroby, łagodzi jej podrażnienia chroniąc ja przed działaniem związków toksycznych
Nadciśnienie tętnicze
Łamliwość naczyń krwionośnych
Choroby skórne i alergiczne.
Przeciwwskazania
Nie należy spożywać jarzębiny na surowo ze względu na dużą zawartość sorbiny. Kwas parasorbinowy przez wiele lat uznawany był za toksyczny, a nawet za rakotwórczy. Amerykanie w 1975 roku na podstawie dokładnych badań stwierdzili brak jakiejkolwiek toksyczności, z wywoływaniem raka włącznie. Uznano, że obecność tego kwasu w żywności w ilościach naturalnych jest dopuszczalna. Inne badania potwierdziły, że działanie przeczyszczające w świeżych owocach jarzębiny łatwo się rozkłada podczas ogrzewania i gotowania. Zatem konfitury, powidła, soki z jarzębiny są bezpieczne w pożyciu. Tylko świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę.