24 lutego 2025

Ocet jabłkowy to także idealny dodatek do past kanapkowych oraz humusów, takich jak choćby ta wyborna i pełna zdrowia propozycja.

Składniki:

ciecierzyca – 300 g

młoda mała cukinia – 1 szt

olej rzepakowy – 1 łyżka/span>

koperek – 1 pęczek

olej słonecznikowy – 100 ml (można zastąpić go oliwą extra virgin)

ocet jabłkowy naturalny – 100 ml

pesto z czosnku niedźwiedziego – 1 łyżka

sól i pieprz – odrobina, wedle uznania

Przygotowanie:

Ciecierzycę dzień wcześniej musimy namoczyć, ugotować i ostudzić. Cukinię dokładnie myjemy i wyparzamy, następnie należy zetrzeć ją na tarce o małych oczkach. Przekładamy ciepłą z olejem rzepakowym na patelnię, dusimy na bardzo małym ogniu, aż do miękkości. Wówczas musimy zdjąć ją z kuchni i ostudzić. Nastepnie ciecierzycę i cukinię mieszamy, dodajemy posiekany koperek, olej, pesto, ocet oraz przyprawy. Na koniec wszystkie składniki dokładnie blenderujemy. Na wierzch warto posypać koperkiem.

Zostaw komentarz

Bieszczadzkie Herbarium, produkty zdrowa żywność, produkty żywność funkcjonalna, Monika Bulik

DZWOŃ:
+791 190 901
PISZ:
poczta@bieszczady.shop
ODWIEDŹ NAS:
Rynek 11,
38-500 Sanok

🧡 Forum Bieszczady © 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Skip to content