Składniki:
♥płatki owsiane – 250 g
♥woda źródlana – 800 ml
♥olej lniany – 4 łyżki
♥masło ghee – 2 łyżki
♥truskawki – 1 szklanka
♥jogurt naturalny bio – 200 ml
♥banan zielony – 1 średni
♥miód naturalny – 1 łyżka
♥nasiona chia
♥cynamon
Przygotowanie:
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, zalewamy płatki ciepłą, przegotowaną wodą. Rano namoczone płatki stawiamy na bardzo małym ogniu, dolewamy wody. Podgrzewamy owsiankę, ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie świeże truskawki rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt oraz miód, wszystko razem należy następnie starannie wymieszać. Ciepłą owsiankę nakładamy do miseczki, dodajemy do niej
2 łyżki oleju lnianego, masło ghee i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony banan, truskawki z jogurtem oraz posypujemy nasionami chia oraz cynamonem.
Spożywamy tylko ciepłą, taka jest bowiem najpyszniejsza i najlepsza dla dobrego trawienia. Porcja wystarczy na dwie duże miseczki.