
Dżem jarzębinowy z jabłkiem i miętą
Tradycyjnie z owoców jarzębiny można przygotować jednoskładnikowe: napary, odwary, maceraty, a także wieloskładnikowe mieszanki owocowe. Doskonale sprawdzi się także w przetworach, takich jak dżem czy nalewka. Poznaj przepis na ekstra dżem jarzębinowy!

Zielony humus z cukinią
Ocet jabłkowy to także idealny dodatek do past kanapkowych oraz humusów, takich jak choćby ta wyborna i pełna zdrowia propozycja.

Sałatka „Wiosenne wzmocnienie” z kiełkami
Ciecierzycę na początek musimy namoczyć i ugotować, po czym pozostawić do wystygnięcia (najlepiej uczynić to poprzedniego dnia).
Następnie gotujemy jajka na półtwardo i przygotowujemy sos winegret, według bieszczadzkiego przepisu z poprzedniej strony.

Sos sałatkowy bieszczadzki
Ocet to naturalny król wśród sosów sałatkowych! Zwłaszcza naturalny ocet jabłkowy doskonale sprawdza się jako główny składnik sosów vinegraitte czyli po spolszczeniu – winegret. Proponowany tu przepis, to proste zestawienie trzech składników a zarazem wyborna głębia smaku i nietuzinkowego zapachu

Mus jabłkowy z dziką różą
Mus jest źródłem silnych przeciwutleniaczy – związków polifenolowych – kwercetyny, florydzyny, kwasu chlorogenowego. Warto wiedzieć, iż związki fenolowe mają nawet 10 – 30 razy wyższą aktywność przeciwutleniającą niż wit. C i E. To zdrowe urozmaicenie diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennego przesilenia.

Wiosenna sałatka z mniszkiem lekarskim
Delikatna, z prawdziwą głębią smaku, skutecznie wzmocni i oczyści organizm po zimie