27 stycznia 2025

Młode liście są zwyczajowo spożywane jako świeże składniki sałatki, samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami, takimi jak sałata lub szczypiorek. Można je również ugotować i odcedzić, posypać pieprzem i solą oraz zwilżyć zupą lub masłem. Ponadto suszone liście są wykorzystywane w wielu napojach trawiennych lub dietetycznych, takich jak tradycyjne wino z mniszka lekarskiego oraz w napojach bezalkoholowych. Prażone korzenie są wykorzystywane jako substytuty kawy, dając napój pozbawiony pobudzającego działania kawy i herbaty.

Składniki:

młode listki mniszka – 1 garść

rzodkiewki – 3 szt

liść pietruszki

szczypior lub cebula

jajko – 1 szt

orzechy włoskie – garść

sos bieszczadzki winegret

Przygotowanie:

Liść mniszka i pokrzywy blanszujemy 1 minutę, albo moczymy w osolonej zimnej wodzie 30 minut. Gotujemy jajko, kroimy delikatnie wszystkie składniki układając na talerzu. Dodajemy orzechy, na wierzchu posypujemy pietruszką oraz szczypiorkiem.
Na koniec polewamy sosem – bieszczadzkim winegretem, zgodnie z przepisem ze str. 305 w II części książki Kuchnia Bieszczadzka. Tradycja Bojków i Zdrowie z Natury

Zostaw komentarz

Bieszczadzkie Herbarium, produkty zdrowa żywność, produkty żywność funkcjonalna, Monika Bulik

DZWOŃ:
+791 190 901
PISZ:
poczta@bieszczady.shop
ODWIEDŹ NAS:
Rynek 11,
38-500 Sanok

🧡 Forum Bieszczady © 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Skip to content