17 marca 2025

Składniki:

rabarbar – 1 kg

jabłka – 500 g (najlepiej antonówka, szara reneta)

cukier – 500 g

Syrop miętowy:

mięta pieprzowa ok. 20 gałązek

woda – 500 ml

cukier – 500 g

cytryna – 2 szt

Przygotowanie:

Dzień pierwszy:
Rano, na początek, musimy przygotować syrop miętowy. W garnku poukładajmy zatem listki mięty, dodając cienko pokrojoną cytrynę. Do wrzącej wody dodajemy następnie cukier, zdejmujemy z ognia i zalewamy miętę, od razu ją przykrywając. Wieczorem powinniśmy oczyścić i pokroić rabarbar z jabłkiem. Stawiamy owoce na bardzo małym ogniu, po ich rozgotowaniu dodajemy syrop miętowy. Smażymy jeszcze przez ok. 2 godziny i odstawiamy na noc.

Dzień drugi.
Rano smażymy owoce przez ok. 3 godziny, na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Po ok. 4 godzinach, najlepiej wieczorem, jeszcze raz smażymy owoce. Jeśli dżem powstanie zbyt gęsty dodajemy do niego odrobinę wody, jeśli za rzadki to dorzucamy cukru. Gorący dżem nakładamy do słoiczków i jak najszybciej po nałożeniu pasteryzujemy do 10 minut.

Zostaw komentarz

Bieszczadzkie Herbarium, produkty zdrowa żywność, produkty żywność funkcjonalna, Monika Bulik

DZWOŃ:
+791 190 901
PISZ:
poczta@bieszczady.shop
ODWIEDŹ NAS:
Rynek 11,
38-500 Sanok

🧡 Forum Bieszczady © 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Skip to content