Składniki:
♥rabarbar – 1 kg
♥jabłka – 500 g (najlepiej antonówka, szara reneta)
♥cukier – 500 g
Syrop miętowy:
♥mięta pieprzowa ok. 20 gałązek
♥woda – 500 ml
♥cukier – 500 g
♥cytryna – 2 szt
Przygotowanie:
Dzień pierwszy:
Rano, na początek, musimy przygotować syrop miętowy. W garnku poukładajmy zatem listki mięty, dodając cienko pokrojoną cytrynę. Do wrzącej wody dodajemy następnie cukier, zdejmujemy z ognia i zalewamy miętę, od razu ją przykrywając. Wieczorem powinniśmy oczyścić i pokroić rabarbar z jabłkiem. Stawiamy owoce na bardzo małym ogniu, po ich rozgotowaniu dodajemy syrop miętowy. Smażymy jeszcze przez ok. 2 godziny i odstawiamy na noc.
Dzień drugi.
Rano smażymy owoce przez ok. 3 godziny, na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Po ok. 4 godzinach, najlepiej wieczorem, jeszcze raz smażymy owoce. Jeśli dżem powstanie zbyt gęsty dodajemy do niego odrobinę wody, jeśli za rzadki to dorzucamy cukru. Gorący dżem nakładamy do słoiczków i jak najszybciej po nałożeniu pasteryzujemy do 10 minut.