
Kasza jaglana ze śliwką
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, powinniśmy zalać kaszę zimną wodą. Rano odcedzamy kilka razy, zalewamy świeżą wodą i stawiamy na bardzo małym ogniu. Następnie, do niewielkiego rondelka dodajemy przekrojone na pół świeże śliwki, posypane cynamonem i stawiamy je również na bardzo małym ogniu.

Kasza jaglana z dynią
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, powinniśmy zalać kaszę zimną wodą. Rano odcedzamy kilka razy, zalewamy świeżą wodą i stawiamy na bardzo małym ogniu. Następnie, do niewielkiego rondelka dodajemy pokrojoną w kostki dynię i także ją stawiamy na bardzo małym ogniu.

Płatki owsiane z truskawkami
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, zalewamy płatki ciepłą, przegotowaną wodą. Rano namoczone płatki stawiamy na bardzo małym ogniu, dolewamy wody. Podgrzewamy owsiankę, ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji.

Bananowy odżywczy koktajl z chia i miętą
Do wyższej miski wrzucamy obrane ze skórki banany, nasiona chia oraz drobno posiekane listki mięty. Wlewamy kefir i jogurt, całość dokładnie blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy pyszny koktajl do ulubionego kubka.

Dżem rabarbarowy z miętą i jabłkiem
Na początek, musimy przygotować syrop miętowy. W garnku poukładajmy zatem listki mięty, dodając cienko pokrojoną cytrynę. Do wrzącej wody dodajemy następnie cukier, zdejmujemy z ognia i zalewamy miętę, od razu ją przykrywając. Wieczorem powinniśmy oczyścić i pokroić rabarbar z jabłkiem.

Powidło „Bomba witaminowa”
W postaci świeżych owoców robi się z niej pyszne, lecznicze przetwory: konfitury, dżemy, powidła, soki. Można przyrządzać z niej słodkie pasty kanapkowe, po dodaniu oregano (albo podobnych ziół) oraz pomidorów pastę pomidorową, a także pikantne sosy do mięs. Wśród napoi alkoholowych wyborne o wyjątkowym kolorze i smaku są: nalewki, wina i likiery. Wysuszony owoc i płatki stanowią niezastąpiony składnik ziołowych zimowych herbatek – wzmacniających i uspokajających.