Surowiec zielarski stanowią kwiaty i owoce.
Kwiaty zbiera się na przełomie kwietnia i maja, kiedy jeszcze nie opadają. Owoce najlepiej późną jesienią, po pierwszych przymrozkach – wówczas są w pełni dojrzałości i zyskują na smaku – stają się mniej cierpkie.
Warto wiedzieć, że przemarznięte nie tracą zbyt dużo wartości witaminowej. Oczywiście można je także zebrać wcześniej i przymrozić kilka dni w zamrażarce.
Cenne substancje:
Flawonoidy, witamina C (20 mg w 100 g), betakaroten, witaminy z grupy B, garbniki, antocyjany, związki cukrowe, fitosterol, pektyny, kwasy organiczne, sole mineralne (wapń, potas, magnes).
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające
Przeciwbakteryjne
Przeciwzapalne
Przeciwbiegunkowe
Przeciwnowotworowe
Ściągające
Orzeźwiające.
Nieżyt żołądka i jelit
Biegunka
Niestrawność
Choroba wrzodowa
Osłabiona odporność organizmu
Zaburzona przemiana materii
Osłabiony układ krążenia
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga, hamuje apetyt na słodycze
Nadmierne krwawienia miesiączkowe
Zapalenie gardła i jamy ustnej.
Przeciwwskazania
Uczulenie na owoc
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
Pestki z owocu tarniny zawierają glikozydy cyjanogenne, które w wyniku przemian biochemicznych prowadzą do powstania cyjanowodoru tj. kwasu pruskiego o działaniu trującym. Nie powinno się rozgryzać pestek ani spożywać rozłupanych.