Surowcem zielarskim są koszyczki kwiatowe rumianku. W Polsce pozyskiwany jest ze stanowisk naturalnych i upraw.
Cenne substancje:
Olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są: chamazulen i α-bisabolol, a także farnezen, mircen i kadinen. W roślinie znajdziemy także: spiroeter, kumaryny, flawonoidy, fenelokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C, liczne sole mineralne.
Działanie lecznicze
Wskazania
Przeciwzapalne
Rozkurczające
Uspokajające
Przeciwalergiczne
Przeciwbakteryjne
Przyśpieszające gojenie się ran
Pobudzające przemianę materii
Przeciwwzdęciowe.
Infekcje gardła
Zakażenia grzybicze jamy ustnej
Stany zapalne dziąseł
Problemy ze skórą – trądzik, podrażnienia , oparzenia, grzybica
Stres, bezsenność
Bolesne miesiączki
Zaburzony proces trawienny
Bóle brzucha, wzdęcia, kilka jelitowa, nadkwaśności żołądka, choroba wrzodowa
Wysoki poziom cukru
Zapalenie spojówek, podrażnione oczy
Rumianek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla dzieci, nawet dla niemowlaków.
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę
Osoby ze skórą alergiczną i skłonną do podrażnień
W trakcie terapii farmakologicznej spożywanie rumianku należy skonsultować z lekarzem.