W 100 g owoców róży pomarszczonej znajduje się w zależności od odmiany 1200–2500 mg witaminy C, zaś w uzyskanym z nich soku około 600 mg witaminy C. Dla porównania w 100 g cytryny znajduje się 50 mg, a w czarnej porzeczce owocu w 100 g to 181 mg.
Zawarta w róży witamina C jest trwała i nie ulega szybko utlenieniu i rozkładowi.
Surowiec zielarski stanowią: owoc, kwiat, płatki róży.
Owoce zbiera się w czasie ich pełnej dojrzałości. Pierwsze zbiory rozpoczynają się pod koniec lipca, a sezon trwa do października. Owoce najlepiej zbierać podczas słonecznej i suchej pogody – rano po obeschnięciu rosy, albo popołudniu.
Kwiaty należy zbierać na początku kwitnienia, tylko w suche dni, najlepiej rano. Warto od razu odcinać je nożyczkami, tak aby w naszym koszu znalazły się same różowe płatki. Białe końcówki mają gorzkawy smak. Zebrane szybko przetwarzamy albo poddajemy suszeniu w przewiewnym i suchym miejscu. Nie wolno suszyć płatków bezpośrednio na słońcu gdyż tracą kolor i cenne właściwości.
Cenne substancje:
Owoc: witaminy: C, A, E, K, B1, B2, garbniki, pilifenole, bioflawonoidy, antocyjany, karotenoidy (beta – karoten, luteina, likopen), kwasy organiczne, związki mineralne, olejek eteryczny, cukry, galaktolipid (działanie przeciwzapalne, polepszenie ruchomości stawów, łagodzenie bólu).
Kwiat: olejek eteryczny, wysoka zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, do 3,5 % flawonoidów (głównie rutyny), garbniki i śluzy, godna uwagi jest zawartość soli potasowych (4-9%).
Róża pomarszczona Owoc
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające, witaminizujące
Antyoksydacyjne
Przeciwzapalne
Przeciwwrzodowe
Przeciwreumatyczne
Przeciwmiażdżycowe
Uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne
Rozkurczowe
Moczopędne
Żółciopędne
Detoksykujące.
Spadek odporności
Stan zmęczenia, spadku energetycznego (w tym także wiosenne i jesienne przesilenie)
Stan pochorobowy, rekonwalescencji (w szczególności dla osób chorych na nowotwory)
Zapobiegawczo przeciwko przeziębieniu, a także skraca czas trwania tej choroby
Nieżyt układu oddechowego
Choroby sercowo-naczyniowe (chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi)
Kruchość naczyń krwionośnych
Profilaktycznie przed zawałem serca, udarem mózgu
Nieżyt przewodu pokarmowego
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Szkorbut
Bóle głowy
Stany zapalne skóry, rany, oparzenia.
Róża pomarszczona Płatki
Działanie lecznicze
Wskazania
Wykrztuśne
Napotne
Moczopędne
Rozkurczowe
Ściągające
Żółciopędne
Uspokajające (olejek różany)
Relaksujące, kojące (olejek różany).
Przeziębienie (często stosowane z kwiatem lipy)
Nieżyt układu oddechowego
Kaszel
Nieżyt przewodu pokarmowego
Wrzody żołądka
Choroby trzustki, pęcherza, wątroby
Przemęczenie
Wyczerpanie nerwowe
Bezsenność
Podatność na stres
Schorzenia skórne.
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę
Osoby zmagające się z zaburzeniami wchłaniania żelaza jak hemochromatoza, talasemia, niedokrwistość
Osoby po zawale serca, udarze mózgu, mające zakrzepy krwi w nogach czy płucach (ryzyko zakrzepów krwi)
Dla osób chorujących na cukrzycę – wit. C zawarta w róży kontroluje rozwój cukrzycy, jednak według niektórych ekspertów niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (niedobór G6PD): Duże ilości witaminy C w owocach róży mogą zwiększać ryzyko powikłań.
Może zwiększyć wchłanianie żelaza
Zbyt duże ilości witaminy C mogą zwiększyć szanse na powstanie kamieni nerkowych.
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią – nie ma wystarczającej ilości wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa przyjmowania owoców róży
W trakcie terapii farmakologicznej stosowanie hibiskusa należy skonsultować z lekarzem.