Jedna z najzdrowszych stosowanych w lecznictwie roślin, która znana była już Hipokratesowi. To źródło naturalnej witaminy C, które jest do 40 razy większe niż owoce cytrusowe. Już zaledwie 2-3 owoce mogą pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Występowanie
Na glebach wilgotnych, raczej żyznych, ale wytrzymuje także na gorszych podłożach. Preferuje stanowiska słoneczne, na skraju lasów, w zaroślach, na przydrożach. Często sadzona w parkach i ogrodach jako żywopłot.
Tak piękne, subtelne kwiaty dzikiej róży… przemieniając się w owoce nasycone czerwonością
Surowiec zielarski stanowią: owoc, liść, płatki róży.
Owoc zbieramy czerwony, kiedy jest jeszcze dość twardy (wrzesień-październik, aż do pierwszych przymrozków). Nie można zbierać owoców przejrzałych, przemrożonych gdyż mają one znacznie mniej witaminy C, a podczas suszenia czarnieją.
Jeśli chcemy je przetworzyć to natychmiast świeże po zebraniu. Taki owoc zachowuje najwięcej cennych substancji.
W celu wysuszenia surowiec rozkłada się cienką warstwą w zaciemnionym, przewiewnym miejscu. Co pewien czas należy go pomieszać, aby prawidłowo się wysuszył.
Suche owoce należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. A to wszystko, aby zachować ich cenną zawartość jak najdłużej.
Cenne substancje:
Kwas askorbinowy (witamina C), kwasy organiczne: bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, cukry, antocyjany, flawonoidy, witaminy: A, B1, B 2, E, K, garbniki, saponiny, olejek eteryczny, alkohole cukrowe.
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające, Witaminizujące
Przeciwkaszlowe
Wykrztuśne
Rozkurczowe
Moczopędne
Odtruwające
Żółciopędne
Przeciwmiażdżycowe
Antyoksydacyjne
Łagodnie uspokajająco
Łagodnie przeczyszczająco
Uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne
Osłabiona odporność organizmu
Stan zmęczenia, pochorobowy, rekonwalescencji (w szczególności dla osób chorych na nowotwory)
Zapobiegawczo przeciwko przeziębieniu, a także skraca czas trwania tej choroby
Nieżyt układu oddechowego
Choroby sercowo-naczyniowe (chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi)
Nieżyt żołądka i jelit, kiedy wchłanianie wit. C z pokarmów jest utrudnione
Biegunka, wrzód żołądka i dwunastnicy
Bezsenność, stany pobudzenia nerwowego, podatność na stres
Ciężka praca umysłowa (kiedy jest większe zapotrzebowanie na naturalną witaminę C);
Da kobiet w ciąży, matek karmiących po konsultacji z lekarzem.
Przeciwwskazania
Stosowany owoc w zalecanych dawkach i preparatach nie wywiera szkodliwego działania. Ostrożne spożywanie należy uwzględnić w zaburzeniach związanych z żelazem jak hemochromatoza, talasemia lub niedokrwistość (wpływa na zwiększenie jego wchłaniania). Osoby po zawale serca, udarze mózgu, mające zakrzepy krwi w nogach czy płucach, nie powinny jej stosować, może przyczyniać się powstania ryzyka zakrzepów krwi. Zbyt duże ilości witaminy C mogą zwiększyć szanse na powstanie kamieni nerkowych.