Surowiec zielarski stanowią: liście – zbiera się j zawsze przed kwitnieniem roślin (kwiecień-maj). Pędy – ścina je się zawsze przed kwitnieniem roślin ścinając całe pędy, a gdy przewiędną (wówczas będą mniej parzyć) oberwać je. Korzenie – wykopuje się wczesną wiosną albo jesienią.
Cenne substancje:
Witaminy: C i E – służące odmładzaniu, B – piękne włosy i paznokcie, K – działa przeciwkrwotocznie A – na dobry wzrok, związki żelaza – dotlenianie organizmu, potas – oczyszczenie, i wapń – wzmacniający kości. Duża dawka chlorofilu, która sprzyja odtruwaniu organizmu.
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające
Moczopędne
Antyoksydacyjne
Przeciwkrwotoczne
Przeciwcukrzycowe
Przeciwtrądzikowe
Przeciwłupieżowe
Przeciwreumatyczne
Lekko żółciopędne.
Zaburzona przemiana materii
Choroby wątroby, śledziony, trzustki, pęcherza żółciowego i żołądka, nieżyt żołądka i jelit, biegunka, zaparcia
Obrzęki, zatrzymanie płynów w organizmie
Nadciśnienie tętnicze
Anemia (wiosenne osłabienia)
Wysoki poziom cukru we krwi
Schorzenia skórne jak: trądzik, łojotok, owrzodzenia, otarcia naskórka, ropnie, opryszczka, oparzenia, liszaje.
Wypadanie włosów oraz ich rozdwajanie
Brak odporności u dzieci na infekcje
Dla kobiet w ciąży – ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz żelaza, a także świeżo upieczonych mam – wzmocni witalność oraz pomoże w procesie laktacji.
Przeciwwskazania
Herbatki pokrzywowej nie należy pić w dużych dawkach, zalecane dzienne spożycie to 4 filiżanki. Takie spożywanie gwarantuje optymalne dostarczenie składników mineralnych i witamin. Nie usuwa ich z organizmu.
Osoby chorujące na cukrzycę przed jej stosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi.
Osoby mające wysoki poziom żelaza, pokrzywa je podnosi.
Osoby chorujące na narządy rodne zwłaszcza nowotwór, mięśniaki czy krwawienia.