Surowiec zielarski stanowią owoce i nasiona.
Kiedy zbierać? Od września do października kiedy owoce są twarde o mocno żółtym kolorze.
Cenne substancje:
Witaminy:
Wit. C (15.0 mg w 100g tj. 7 razy więcej od cytryny), tiamina, ryboflawina, niacyna, wit. B 6, kwas foliowy, wit. A.
Minerały:
Wapń (11 mg), żelazo (0.70 mg), magnez (8 mg), fosfor (17 mg), potas (179 mg), sód (4 mg), cynk (0.04 mg).
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające, witaminizujące
Antywirusowe
Przeciwmiażdżycowe
Odchudzające
Przeciwnowotworowe
Stabilizujące ciśnienie krwi.
Osłabiona odporność organizmu
Przeziębienie i grypa, skraca czas trwania choroby
Zaburzona przemiana materii
Zgaga, nudności
Podrażniona śluzówka żołądka, nieżyt żołądka i jelit
Przemęczenie, osłabiona sprawność intelektualna
Chroniczny stres (łagodzi jego skutki)
Odchudzanie (oczyszcza jelita niestrawionych resztek pokarmu, 100 g pigwy to zaledwie 60 kcal, źródło pektyn – rozpuszczalnego błonnika)
Osłabiona wątroba (wskazana dla osób stosujących terapie farmakologiczne)
Profilaktyka chorób układu krążenia
Profilaktyka przeciwnowotworowa
Reumatyzm
Astma
Na obniżenie złego cholesterolu LDL.
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę
Dla kobiet w ciąży – skonsultować stosowanie z lekarzem
Dla osób z zapaleniem opłucnej, przewlekłymi zaparciami picie soku z pigwy nie jest wskazane.
Dla osób pracujących głosem pigwa może przyczynić się do podrażnienia krtani.
W trakcie terapii farmakologicznej spożywanie pigwy należy skonsultować z lekarzem.