Dobrodziejstwa jakie można uzyskać ze skromnej butelki octu są ogromne. Mając na uwadze inne płyny, żaden nie ma tylu medycznych, praktycznych i smakowych właściwości. Nie wiadomo kiedy ocet został odkryty i kto go po raz pierwszy wyprodukował. Wzmianki o nim pojawiają się już m.in. w starożytnych tekstach Sumerów, Egipcjan, Greków, aczkolwiek istniał jeszcze wcześniej.

Kleopatra wykorzystywała ocet jako środek kosmetyczny. Hipokrates doceniał medyczne zalety octu, który stał się jego pionierem wśród używanych lekarstw. Odkrył, że można używać go zarówno wewnętrznie – pijąc, jak i zewnętrznie stosując na skórę. Był zwolennikiem mikstury octu z miodem na ból gardła, łagodzenie chorób oddechowych.

Do wyboru szeroka gama octów: biały (spirytusowy),  balsamiczny,  cydrowy (z jabłecznika),  słodowy, winny, ryżowy, kokosowy,  jak i moje ulubione octy smakowe oraz owocowe.

Do produkcji octów smakowych korzysta się z bardzo szerokiego asortymentu ziół i przypraw. Przy ich domowej produkcji kluczowe jest lekkie ugniatanie surowca, które pozwala na powolne uwalnianie smaku. Osobiście łączę ocet smakowy z owocowym, a do produkcji owocowych wykorzystuję kilka owoców. Dobieram surowiec ziołowy i owocowy tak, aby wzajemnie się uzupełniała wzmacniając swoje lecznicze oddziaływanie. Przykładem jest Ocet jabłkowy z dziką różą, który jest zalecany m.in. na wzmocnienie odporności. W przygotowaniu jest Ocet jabłkowo-porzeczkowy z miętą i lawendą, który pomocny będzie w łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego jednocześnie lekko uspokajając. Natomiast w końcowej fazie dojrzewania mamy ocet ziołowy z czosnku niedźwiedziego, którego zasmakować będzie można już wkrótce.

Octy owocowe istnieją od ponad 10 000 lat, a nowe odmiany stają się coraz popularniejsze w nowoczesnej kuchni. Do ich produkcji możemy wykorzystywać zarówno owoce egzotyczne jak: ananas, mango, kiwi, pomarańcza, jak i naszych bardziej pospolitych: jabłko, gruszka, malina, śliwka. Wszystkie dają słodycz i kwaśność. Owoce tak jak wspomniałam można łączyć ze sobą, wówczas ich smaki, wartości odżywcze i lecznicze działanie wzajemnie się uzupełniają.

Do produkcji najlepszych, najwartościowszych octów tradycyjną metodą poświęca się dużej ilości czasu. Im dłuższy czas dojrzewania octu tym lepiej smakuje i oddziałuje na nasze zdrowie. Nie można uzyskać takiej samej jakości octu produkowanego metodą przemysłową, co tradycyjną.

Nawet jeśli owocowy ocet zbrązowieje, zawartość kwasu w occie nigdy nie pozwoli, aby się zepsuł, a nawet zyska na dojrzalszej głębi smaku. Znane stają się drinki z rozcieńczonych octów owocowych, które jednocześnie orzeźwiają i dbają o nasze zdrowie. Każdy z nas może eksperymentować mieszając i tworząc unikalne octowe smaki.

Naturalny ocet i naturalna medycyna… Działanie lecznicze dla zdrowia…

♥ Wspomaga proces odchudzania

♥ Oczyszcza organizm z toksyn, szkodliwych produktów przemiany materii

♥ Pomocny jest na infekcje i przeziębienie (kaszel, ból gardła, zatkany nos)

♥ Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, rozcieńcza krew

♥ Obniża poziom złego cholesterolu

♥ Łagodzi artretyzm

♥ Zwalcza bakterie i grzyby

♥ Pomocny jest na bezsenność

♥ Uzupełni spadek sił witalnych, pomoże podczas zmęczenia, w szczególności wiosennego i jesiennego przesilenia 

♥ Łagodzi ból po ukąszeniach i zadrapaniach

♥ Skutecznie zatamuje krwawienie z nosa

♥ Łagodzi bóle głowy

♥ Pomocny jest na grzybicę stóp i paznokci

♥ Łagodzi oparzenia słoneczne

♥ Zmniejsza ból w zapalaniu ucha, w szczególności po basenie

♥ Wspomaga proces gojenia żylaków

♥ Łagodzi skurcze nóg

♥ Pomocny w leczeniu zrogowaceń na stopach.

W Bieszczady.shop znajdziecie żywe octy najwyższej jakości, których surowiec pochodzi z Bieszczadów – regionu czystego, ekologicznego. Ocet taki nieustannie pracuje i wraz z upływem czasu zwiększa swoją aktywność biologiczną. Jest niskokaloryczny, to idealny składnik dla wielu diet prozdrowotnych.

Bieszczadzkie Herbarium poszerzyło swój asortyment o żywe octy owocowe, ziołowe i owocowo-ziołowe. Produkcja octów rozwinęła moją pasję w przetwarzaniu żywności w sposób naturalny. Zbieranie, łączenie surowców w sposób funkcjonalny sprawia mi mnóstwo przyjemności. Co ocet to kolejne prozdrowotne odkrycie. Nie wyobrażam sobie sałatek z innym dodatkiem niż moje octy. Szczególnie ważne jest dla mnie także to, iż mogę je stosować pomimo dolegliwości żołądkowo-jelitowych – Monika Bulik autorka Bieszczadzkiego Herbarium. 

czosnek niedźwiedzi Bieszczady, zioła na odporność, zioła Bieszczady, Bieszczadzkie Herbarium
czosnek niedźwiedzi Bieszczady, zioła na odporność, zioła Bieszczady, Bieszczadzkie Herbarium

JAK POWSTAJĄ OCTY BIESZCZADZKIEGO HERBARIUM:

Produkowane są naturalną metodą fermentacji, która składa się z dwóch etapów. Powstanie każdej buteleczki octu wymaga czasu, powoli dojrzewa nabierając prozdrowotnej mocy i najcenniejszych właściwości. Dzięki temu jest najwyższej jakości tj.100 % naturalny, bez ulepszaczy i dodatków. Wraz z upływem czasu zwiększa się jego aktywność biologiczna – jest żywym pracującym octem, jego kwasowość ulega zmniejszaniu, a smak staje się głębszy.

Do produkcji najlepszych, najwartościowszych octów tradycyjną metodą poświęca się dużej ilości czasu. Im dłuższy czas dojrzewania octu tym lepiej smakuje i oddziałuje na nasze zdrowie. Nie można uzyskać takiej samej jakości octu produkowanego metodą przemysłową, co tradycyjną.

Obecnie możecie zasmakować octy Bieszczadzkiego Herbarium: Jabłkowy z dziką różą, Jabłkowy z tarniną i głogiem, Jabłkowy z dynią. 

ocet naturalny, kuracje ziołowe, Bieszczadzkie Herbarium, zdrowa żywność
ocet naturalny, kuracje ziołowe, Bieszczadzkie Herbarium, zdrowa żywność, żywność nieprzetworzona

Uważajcie jednak... Ocet i szkliwo na zębach nie idą w parze! Stosując ocet rozcieńczyć go z wodą lub popij dużą ilością wody.

Pamiętajcie warto kupować i spożywać octy produkowane tradycyjną metodą z surowca najwyższej jakości. Tylko wtedy mamy gwarancję, że zadziała tak jak powinien – leczniczo a przy tym doświadczymy jego bogatej głębi smaku. Takie są octy Bieszczadzkiego Herbarium polecam od całego serca przepełnionego miłością do bieszczadzkiej natury!

Monika Bulik, zielarka, fitoterapeutka, psychodietetyk, coach zdrowia, producentka zdrowej żywności Bieszczadzkie Herbarium
Monika Bulik, zielarka, fitoterapeutka, psychodietetyk, coach zdrowia, producentka zdrowej żywności Bieszczadzkie Herbarium

www.bieszczadzkieherbarium.pl

www.monikabulik.pl 

www.bieszczady.shop

Leave a comment

Skip to content