Naturalnie mętny, nierafinowany, niepasteryzowany, niepodgrzewany. Do jego produkcji uzyskano surowiec najwyższej jakości – dojrzałe owoce jabłoni oraz dynia zebrane w Bieszczadach. Dzięki kilkumiesięcznej naturalnej fermentacji uzyskał wysoką aktywność biologiczną.
Jabłka – owoce cenne w wiele witamin i minerałów. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm z toksyn wspomagając proces odchudzania. Działają m.in.: przeciwzapalnie, witaminizująco, antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, ochronnie wobec naczyń krwionośnych, regulują perystaltykę jelit chroniąc przez zaparciami. Ich prozdrowotny wpływ potwierdzony wieloma badaniami naukowymi.
Dynia – skarbnica niezliczonej ilości witamin i minerałów. Wzmacnia naturalnie układ odpornościowy, wspomaga proces odchudzania oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, zwalcza wirusy i bakterie. Uznana za eliksir młodości, nawilża cerę dbając o jej dobrą kondycję.
Połączenie jabłka z dynią zwiększa ich prozdrowotne działanie. Wzorcowo zadbają m.in. o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, naturalne wzmocnienie odporności. Pomogą w przezwyciężaniu spadku sił witalnych w szczególności w okresie wiosennego przesilenia oraz jesienno-zimowego osłabienia.
Żywy o wysokiej aktywności biologicznej ocet o znakomitym głębokim smaku. Idealny do kuracji wzmacniająco-oczyszczających, najzdrowszy dodatek do sałatek, dań wymagających nadania naturalnego kwaśnego smaku.
Poznaj składniki octu:
jabłoń domowa i dzika - owoc
działanie lecznicze
wskazania
- Przeciwmiażdżycowe
- Wzmacniające odporność
- Przeciwzapalne
- Witaminizujące
- Moczopędne
- Oczyszczające organizm z toksyn
- Wzmacniające wzrok
- Regulujące ciśnienie krwi i pracę serca
- Regeneracyjne i wzmacniające skórę.
- Zaparcia
- Wrzody żołądka
- Choroby jelita grubego
- Profilaktycznie i w leczeniu cukrzycy typu II
- Zaburzenia poziomu cukru we krwi
- Nadwaga, odchudzanie
- Osłabiona odporność
- Infekcje
- Zmęczenie, spadek energetyczny
- Osłabiona pamięć i koncentracja
- Astma
- Próchnica zębów
- Zaćma, kurza ślepota
- Dna moczanowa
- Kamica nerkowa
- Problemy skórne
- Profilaktycznie przed rakiem jelita grubego
- Profilaktycznie przed zawałem serca i udarem mózgu
- Profilaktycznie przed chorobami układu sercowo-naczyniowego
- Profilaktycznie przed chorobą Alzhaimera
- Profilaktycznie przed utratą pamięci.
dynia
Właściwości lecznicze - 10 powodów, aby jeść dynię i jej przetwory:
- Skarbica niezliczonej ilości witamin i minerałów: wapnia, magnezu, potasu, selenu, witamin – C, A, E, niacynę, kwas foliowy, a przede wszystkim cynk. Jest jednym z najlepszych źródeł tego mikroelementu.
- Wzmacnia naturalnie układ odpornościowy, a to także za sprawą sporej zwartości witaminy C
- Wspomaga proces odchudzania – miąższ dyni jest bogatym źródłem białka i błonnika, zawiera przy tym nieznaczne ilości węglowodanów i nie ma tłuszczu, dzięki czemu jest wyjątkowo niskokaloryczny w 100 g miąższu to jedynie 32 kcal
- Wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, pracy mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Wskazana w diecie zwalczającej nadciśnienie.
- Działa przeciwhiperglikemiczne w leczeniu cukrzycy typu 2 – może być stosowana jako składnik diety w kompleksowym leczeniu tego typu cukrzycy – obniża poposiłkową hiperglikemie
- Zwalcza pasożyty i można ją stosować w odrobaczaniu zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Pomoże długotrwale w pozbyciu się m.in. tasiemca uzbrojonego i nieuzbrojonego, owsików, glisty ludzkiej. Działanie przeciwrobaczne zawdzięcza obecności kukurbitacyny znajdującej się w pestkach dyni.
- Uznana na eliksir młodości, a to za sprawą bogatej zawartości witaminy A. Jej stymulujące działanie zmniejsza zmiany pojawiające się wraz z procesem starzenia.
- Dba o piękną cerę, mocne paznokcie i zdrowe włosy.
- Pestki dyni, za sprawą dużej zawartości cynku korzystnie wpływają na procesy reprodukcyjne. Podwyższają poziom męskiego hormonu testosteronu.
- Uznana ze jeden z afrodyzjaków, czyli różnorodnych alkaloidów, olejków eterycznych, witamin i feromonów o działaniu pobudzającym popęd seksualny.