Ketmia, hibiskus – rodzaj krzewów i roślin zielonych z rodziny ślazowatej do której należy ok. 220 gatunków pochodzących z obszarów o ciepłym klimacie. Uprawiana w Polsce jest najczęściej malwa sudańska, która wyróżnia się dużymi kwiatami, posiadającymi pięć płatków. Kolor kwiatów zależy jest od odmiany, może przybierać odcienie: żółte, czerwone.
Surowiec zielarski stanowi kwiat hibiskusa o czerwonej barwie (najczęściej), lekko kwaśnym smaku. Kwiaty zbiera się po przekwitnięciu, całe kielichy.
Cenne substancje
Wit. C, kwasy organiczne (winowy, jabłkowy, szczawiowy, hibiskusowy), flawonoidy, antocyjany, polisacharydy, karoteny, błonnik, olejek eteryczny (zawierający eugenol).
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające układ immunologiczny
Przeciwgorączkowe
Przeciwzapalne
Przeciwbakteryjne
Moczopędne
Lekko przeczyszczające
Antyoksydacyjne
Przeciwmiażdżycowe.
Spadek odporności i energii, przemęczenie
Przeziębienia, kaszel, infekcje przebiegające z gorączką
Zaburzona przemiana materii
Zanieczyszczony toksynami organizm, zastoje wody w organizmie
Osłabione serce i układ krążenia
Podwyższone ciśnienie
Podwyższony cholesterol LDL
Cukrzyca
Zaburzenia pracy wątroby
Wspomagająco dla osób odchudzających się (przyśpiesza trawienie, zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej).
Osłabione włosy (szampon)
Cera podrażniona, pozbawiona blasku, elastyczności, jędrności (kremy, maseczki).
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę
Dla kobiet w ciąży – osłabia mięśnie macicy, co może przyczynić się do poronienia.
Dla osób z niskim ciśnieniem
Dla kobiet z zaburzeniami hormonalnymi lub stosujące leki antykoncepcyjne
Osoby mające zgagę, refluks żołądka – może nasilić dolegliwości, podrażnić błonę śluzową żołądka.
Uwaga -hibiskus zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze szkodzi, mogąc doprowadzić do kamicy nerkowej, niedoborów wapnia. Stosujmy herbatkę hibiskusową z umiarem.
W trakcie terapii farmakologicznej stosowanie hibiskusa należy skonsultować z lekarzem.