Surowiec zielarski stanowi kwiatostan lipy wraz z podsadką kwiatową. W Polsce najbardziej powszechne, wstępujące w stanie naturalnym gatunki lipy to drobnolistna i szerokolistna. Oba gatunki posiadają takie same właściwości, z tym że lipa szerokolistna kwitnie pierwsza – w czerwcu, a drobnolistna z reguły w lipcu.
Cenne substancje:
Witaminy: C, PP, flawonoidy: rutyna, kwercetyna, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, fitosterole, beta-karoten, terpeny, substancje śluzowe.
Działanie lecznicze
Wskazania
Napotne
Przeciwzapalne
Przeciwbólowe
Uspokajające
Antyoksydacyjne
Przeciwnowotworowe
Moczopędne
Lekko rozkurczowo
Osłaniające i powlekające na układ pokarmowy.
Choroby z podwyższoną temperaturą ciała – podczas przeziębienia i grypy
Zapalenie oskrzeli i płuc, katar, anginę, kaszel (upłynnia wydzielinę zalegającą w oskrzelach i gardle, a także łagodzi suchość w gardle i chrypkę)
Bóle głowy, mięśni, stawów często występujące podczas przeziębienia i grypy
Bezsenność szczególnie u dzieci i osób starszych
Stany długotrwałego napięcia nerwowego, także spowodowane wysiłkiem umysłowym
Schorzenia nerek i pęcherza
Zaburzenia układu trawiennego – niestrawność, zgaga, wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii
Wsparcie procesu odchudzania (kwercetyna spowalnia proces tworzenia nowych komórek tłuszczowych, a także pomocna jest w usuwaniu tłuszczu już istniejącego).
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią – nie ma wystarczających informacji potwierdzonych badaniami dlatego przed jej spożyciem należy sięgnąć po konsultację z lekarzem
Osoby z chorobami serca – spożycie w nadmiarze lipy może przyczynić się do osłabienia mięśnia sercowego.
Lipa działa moczopędnie i napotnie – stosowanie w nadmiarze może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
W trakcie terapii farmakologicznej stosowanie lipy należy skonsultować z lekarzem.