Surowiec zielarski stanowią: owoce oraz liść jeżyny. Owoce zbieramy dojrzałe pod koniec sierpnia, do października. Liście młode i zdrowe bez ogonków przed zakwitnięciem rośliny zazwyczaj na koniec maja, początek czerwca.
Cenne substancje owoc:
Witamina C (w 100 g 10-20 mg), witaminy: A, P, K, B1, B2, PP, antocyjany, sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, kwas jabłkowy, kwas salicylowy, błonnik.
Cenne substancje liść:
Garbniki, kwasy: jabłkowy, salicylowy, cytrynowy, askorbinowy i bursztynowy, flawonoidy i sole mineralne.
Jeżyna Owoc
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające
Antyoksydacyjne
Przeciwbakteryjne
Przeciwzapalne
Napotne
Antynowotworowe
Odchudzające
Uspokajające
Ściągające
Ochładzające
Osłabienie organizmu
Przemęczenie, spadek energetyczny
Schorzenia dróg oddechowych (kaszel, chrypka)
Przeziębienie, gorączka
Zaburzenia przemiany materii
Odchudzanie
Wysiłek umysłowy
Ryzyko i choroby układu krążenia
Biegunka
Schorzenia nerek i pęcherza moczowego
Szkorbut
Obniżona gęstość kości, ryzyko łamliwości kości
Anemia
Cukrzyca (niski indeks glikemiczny 25)
Stany pobudzenia emocjonalnego (stras, wahania nastroju)
Zespół napięcia przedmiesiączkowego
Menopauza, uczucie gorąca
Rekonwalescencja po przebytych chorobach nowotworowych
Ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej
Schorzenia skórne
Nadmierna ekspozycja na słońce.
Jeżyna Liść
Działanie lecznicze
Wskazania
Antybakteryjnie
Przeciwgrzybicznie
Przeciwzapalne
Przeciwgorączkowe
Ściągające
Przeciwbiegunkowe
Przeciwreumatyczne.
Stany gorączkowe i grypa
Na kaszel, chrypkę
Biegunka
Nieżyt układu pokarmowego
Bolesne i obfite miesiączki
Wysoki poziom cukru
Wysoki poziom cholesterolu LDL.
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią – nie ma wystarczających informacji potwierdzonych badaniami dlatego przed jej spożyciem należy sięgnąć po konsultację z lekarzem.