Śliwa tarnina – Prunus spinosa

Bieszczadzkie Herbarium

Surowiec zielarski stanowią  kwiaty i owoce.

Kwiaty zbiera się na przełomie kwietnia i maja, kiedy jeszcze nie opadają. Owoce najlepiej późną jesienią, po pierwszych przymrozkach – wówczas są w pełni dojrzałości i zyskują na smaku – stają się mniej cierpkie.

Warto wiedzieć, że przemarznięte nie tracą zbyt dużo wartości witaminowej. Oczywiście można je także zebrać wcześniej i przymrozić kilka dni w zamrażarce.

Cenne substancje:

Flawonoidy, witamina C (20 mg w 100 g), betakaroten, witaminy z grupy B, garbniki, antocyjany, związki cukrowe, fitosterol, pektyny, kwasy organiczne, sole mineralne (wapń, potas, magnes).

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające

Przeciwbakteryjne

Przeciwzapalne

Przeciwbiegunkowe

Przeciwnowotworowe

Ściągające

Orzeźwiające.  

Nieżyt żołądka i jelit

Biegunka

Niestrawność

Choroba wrzodowa

Osłabiona odporność organizmu

Zaburzona przemiana materii

Osłabiony układ krążenia

Nadciśnienie tętnicze

Nadwaga, hamuje apetyt na słodycze

Nadmierne krwawienia miesiączkowe

Zapalenie gardła i jamy ustnej.

Przeciwwskazania

Uczulenie na owoc

Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Pestki z owocu tarniny zawierają glikozydy cyjanogenne, które w wyniku przemian biochemicznych prowadzą do powstania cyjanowodoru tj. kwasu pruskiego o działaniu trującym. Nie powinno się rozgryzać pestek ani spożywać rozłupanych.