Róża pomarszczona – Rosa rugosa

W 100 g owoców róży pomarszczonej znajduje się w zależności od odmiany 1200–2500 mg witaminy C, zaś w uzyskanym z nich soku około 600 mg witaminy C. Dla porównania w 100 g cytryny znajduje się 50 mg, a w czarnej porzeczce owocu w 100 g to 181 mg.  

Zawarta w róży witamina C jest trwała i nie ulega szybko utlenieniu i rozkładowi.

Surowiec zielarski stanowią: owoc, kwiat, płatki róży.

Owoce zbiera się w czasie ich pełnej dojrzałości. Pierwsze zbiory rozpoczynają się  pod koniec lipca, a sezon trwa do października. Owoce najlepiej zbierać podczas słonecznej i suchej pogody – rano po obeschnięciu rosy, albo popołudniu.

Kwiaty należy zbierać na początku kwitnienia, tylko w suche dni, najlepiej rano. Warto od razu odcinać je nożyczkami, tak aby w naszym koszu znalazły się same różowe płatki. Białe końcówki mają gorzkawy smak. Zebrane szybko  przetwarzamy albo poddajemy suszeniu w przewiewnym i suchym miejscu. Nie wolno suszyć płatków bezpośrednio na słońcu gdyż tracą kolor i cenne właściwości.

Cenne substancje:

Owoc: witaminy: C, A, E, K, B1, B2, garbniki, pilifenole, bioflawonoidy, antocyjany, karotenoidy (beta – karoten, luteina, likopen), kwasy organiczne, związki mineralne, olejek eteryczny, cukry, galaktolipid (działanie przeciwzapalne, polepszenie ruchomości stawów, łagodzenie bólu).

Kwiat: olejek eteryczny, wysoka zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, do 3,5 % flawonoidów (głównie rutyny), garbniki i śluzy, godna uwagi jest zawartość soli potasowych (4-9%).

Róża pomarszczona Owoc

Bieszczadzkie Herbarium

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające, witaminizujące

Antyoksydacyjne

Przeciwzapalne

Przeciwwrzodowe

Przeciwreumatyczne

Przeciwmiażdżycowe

Uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne

Rozkurczowe

Moczopędne

Żółciopędne

Detoksykujące.

Spadek odporności

Stan zmęczenia, spadku energetycznego (w tym także wiosenne i jesienne przesilenie)

Stan pochorobowy, rekonwalescencji (w szczególności dla osób chorych na nowotwory)

Zapobiegawczo przeciwko przeziębieniu, a także skraca czas trwania tej choroby

Nieżyt układu oddechowego

Choroby sercowo-naczyniowe (chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi)

Kruchość naczyń krwionośnych

Profilaktycznie przed zawałem serca, udarem mózgu

Nieżyt przewodu pokarmowego

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Szkorbut

Bóle głowy

Stany zapalne skóry, rany, oparzenia.  

Róża pomarszczona Płatki

rugosa-rose-quartet-1509727_1280

Działanie lecznicze

Wskazania

Wykrztuśne

Napotne

Moczopędne

Rozkurczowe

Ściągające

Żółciopędne

Uspokajające (olejek  różany)

Relaksujące, kojące  (olejek różany).

Przeziębienie (często stosowane z kwiatem lipy)

Nieżyt układu oddechowego

Kaszel

Nieżyt przewodu pokarmowego

Wrzody żołądka

Choroby trzustki, pęcherza, wątroby

Przemęczenie

Wyczerpanie nerwowe

Bezsenność

Podatność na stres

Schorzenia skórne.

Przeciwwskazania

Uczulenie na roślinę

Osoby zmagające się z zaburzeniami wchłaniania żelaza jak hemochromatoza, talasemia, niedokrwistość

Osoby po zawale serca, udarze mózgu, mające zakrzepy krwi w nogach czy płucach (ryzyko zakrzepów krwi)

Dla osób chorujących na cukrzycę – wit. C zawarta w róży kontroluje rozwój cukrzycy, jednak  według niektórych ekspertów niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (niedobór G6PD): Duże ilości witaminy C w owocach róży mogą zwiększać ryzyko powikłań.

Może zwiększyć wchłanianie żelaza

Zbyt duże ilości witaminy C mogą zwiększyć szanse na powstanie kamieni nerkowych.  

Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią – nie ma wystarczającej ilości wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa przyjmowania owoców róży

W trakcie terapii farmakologicznej  stosowanie hibiskusa należy skonsultować z lekarzem.