Róża dzika – Rosa canina

rose-hip-693927_1280

Jedna z najzdrowszych stosowanych w lecznictwie roślin, która  znana była już Hipokratesowi. To źródło naturalnej witaminy C, które jest do 40 razy większe niż owoce cytrusowe. Już zaledwie 2-3 owoce mogą pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Występowanie

Na glebach wilgotnych, raczej żyznych, ale wytrzymuje także na gorszych podłożach. Preferuje stanowiska słoneczne, na skraju lasów, w zaroślach, na przydrożach. Często sadzona w parkach i ogrodach jako żywopłot.

Tak piękne, subtelne kwiaty dzikiej róży… przemieniając się w owoce nasycone czerwonością

Surowiec zielarski stanowią: owoc, liść, płatki róży. 

Owoc zbieramy czerwony, kiedy jest jeszcze dość twardy (wrzesień-październik, aż do pierwszych przymrozków). Nie można zbierać owoców przejrzałych, przemrożonych gdyż mają one znacznie mniej witaminy C, a podczas suszenia czarnieją.

Jeśli chcemy je przetworzyć to natychmiast świeże po zebraniu. Taki owoc zachowuje najwięcej cennych substancji.

W celu wysuszenia surowiec rozkłada się cienką warstwą w zaciemnionym, przewiewnym miejscu. Co pewien czas należy go pomieszać, aby prawidłowo się wysuszył.

Suche owoce należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. A to wszystko, aby zachować ich cenną zawartość jak najdłużej.

Cenne substancje:

Kwas askorbinowy (witamina C), kwasy organiczne: bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, cukry, antocyjany, flawonoidy, witaminy: A, B1, B 2, E, K, garbniki, saponiny, olejek eteryczny, alkohole cukrowe.

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające, Witaminizujące

Przeciwkaszlowe

Wykrztuśne

Rozkurczowe

Moczopędne

Odtruwające

Żółciopędne

Przeciwmiażdżycowe

Antyoksydacyjne

Łagodnie uspokajająco

Łagodnie przeczyszczająco

Uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne

Osłabiona odporność organizmu

Stan zmęczenia, pochorobowy, rekonwalescencji (w szczególności dla osób chorych na nowotwory)

Zapobiegawczo przeciwko przeziębieniu, a także skraca czas trwania tej choroby

Nieżyt układu oddechowego

Choroby sercowo-naczyniowe (chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi)

Nieżyt żołądka i jelit, kiedy wchłanianie wit. C z pokarmów jest utrudnione

Biegunka, wrzód żołądka i dwunastnicy

Bezsenność, stany pobudzenia nerwowego, podatność na stres

Ciężka praca umysłowa (kiedy jest większe zapotrzebowanie na naturalną witaminę C);

Da kobiet w ciąży, matek karmiących po konsultacji z lekarzem. 

 

Przeciwwskazania

Stosowany owoc w zalecanych dawkach i preparatach nie wywiera szkodliwego działania. Ostrożne spożywanie należy uwzględnić w zaburzeniach związanych z żelazem jak hemochromatoza, talasemia lub niedokrwistość (wpływa  na zwiększenie jego wchłaniania).  Osoby po zawale serca, udarze mózgu, mające zakrzepy krwi w nogach czy płucach,  nie powinny jej stosować, może przyczyniać się powstania ryzyka zakrzepów krwi. Zbyt duże ilości witaminy C mogą zwiększyć szanse na powstanie kamieni nerkowych.