Pokrzywa zwyczajna – Urtica dioica

Bieszczadzkie Herbarium

Surowiec zielarski stanowią: liście – zbiera się j zawsze przed kwitnieniem roślin (kwiecień-maj). Pędy – ścina je się zawsze przed kwitnieniem roślin ścinając całe pędy, a gdy przewiędną (wówczas będą mniej parzyć) oberwać je. Korzenie – wykopuje się wczesną wiosną albo jesienią.

Cenne substancje:

Witaminy: i E – służące odmładzaniu, B – piękne włosy i paznokcie, K – działa przeciwkrwotocznie A –  na dobry wzrok, związki żelaza dotlenianie organizmu, potas  oczyszczenie, i wapń – wzmacniający kości. Duża dawka chlorofilu, która  sprzyja odtruwaniu organizmu.

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające

Moczopędne

Antyoksydacyjne

Przeciwkrwotoczne

Przeciwcukrzycowe

Przeciwtrądzikowe

Przeciwłupieżowe

Przeciwreumatyczne

Lekko żółciopędne.

Zaburzona przemiana materii

Choroby wątroby, śledziony, trzustki,  pęcherza żółciowego i żołądka, nieżyt żołądka i jelit, biegunka, zaparcia

Obrzęki, zatrzymanie płynów w organizmie

Nadciśnienie tętnicze

Anemia (wiosenne osłabienia)

Wysoki poziom cukru we krwi

Schorzenia skórne jak: trądzik, łojotok, owrzodzenia, otarcia naskórka, ropnie, opryszczka, oparzenia, liszaje.

Wypadanie włosów oraz ich rozdwajanie

Brak odporności u dzieci na infekcje

Dla kobiet w ciąży – ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz żelaza, a także świeżo upieczonych mam – wzmocni witalność oraz pomoże w procesie laktacji.

Przeciwwskazania

Herbatki pokrzywowej nie należy pić w dużych dawkach, zalecane dzienne spożycie to 4 filiżanki. Takie spożywanie gwarantuje optymalne dostarczenie składników mineralnych i witamin. Nie usuwa ich z organizmu.  

Osoby chorujące na cukrzycę przed jej stosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi.  

Osoby mające wysoki poziom żelaza, pokrzywa je podnosi.

Osoby chorujące na narządy rodne zwłaszcza nowotwór, mięśniaki czy krwawienia.