Pigwowiec japoński – Chaenomeles japonica

Bieszczadzkie Herbarium

Surowiec zielarski stanowią owoce i nasiona.

Kiedy zbierać? Od września do października kiedy owoce są twarde o mocno żółtym kolorze.

Cenne substancje:

Witaminy:

Wit. C (15.0 mg w 100g tj. 7 razy więcej od cytryny), tiamina, ryboflawina, niacyna, wit. B 6, kwas foliowy, wit. A.

Minerały:

Wapń (11 mg), żelazo (0.70 mg), magnez (8 mg), fosfor (17 mg), potas (179 mg), sód (4 mg), cynk (0.04 mg).

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające, witaminizujące

Antywirusowe

Przeciwmiażdżycowe

Odchudzające

Przeciwnowotworowe

Stabilizujące ciśnienie krwi.

Osłabiona odporność organizmu

Przeziębienie i grypa, skraca czas trwania choroby

Zaburzona przemiana materii

Zgaga, nudności

Podrażniona śluzówka żołądka, nieżyt żołądka i jelit

Przemęczenie, osłabiona sprawność intelektualna

Chroniczny stres (łagodzi jego skutki)

Odchudzanie (oczyszcza jelita niestrawionych resztek pokarmu, 100 g pigwy to zaledwie 60 kcal, źródło pektyn – rozpuszczalnego błonnika)

Osłabiona wątroba (wskazana dla osób stosujących terapie farmakologiczne)

Profilaktyka chorób układu krążenia

Profilaktyka przeciwnowotworowa

Reumatyzm

Astma

Na obniżenie złego cholesterolu LDL.

Przeciwwskazania

Uczulenie na roślinę

Dla kobiet w ciąży – skonsultować stosowanie z lekarzem

Dla osób z zapaleniem opłucnej, przewlekłymi zaparciami picie soku z pigwy nie jest wskazane.

Dla osób pracujących głosem pigwa może przyczynić się do podrażnienia krtani.  

W trakcie terapii farmakologicznej spożywanie pigwy należy skonsultować z lekarzem.