Jarząb pospolity – Sorbus aucuparia

Bieszczadzkie Herbarium

Surowiec zielarski stanowią: owoc, kwiat i liść. 

Kiedy zbierać owoce?

Owoce zbiera się kiedy są w pełni czerwoności, początkiem września wówczas przede wszystkim nadają się do suszenia.  Na przetwory warto zbierać pod koniec września – po pierwszych jesiennych przymrozkach,  wówczas tracą częściowo gorycz odpowiedzialną za jej cierpki i gorzkawy smak.

Cenne substancje:

Wit. C (40-70 mg w 100 g) oraz witaminy:  A, P, K, cukry, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, sorbowy, parasorbowy), garbniki, flawonoidy, gorycz, sole mineralne, pektyny.

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające, witaminizujące 

Odtruwające

Moczopędne

Przeciwzapalne w zaburzeniach obwodowego krążenia krwi

Przeciwzapalne na błony śluzowe żołądka i jelit

Lekko przeczyszczające

Osłaniające na wątrobę

Żółciopędne  

Przeciwmiażdżycowe.

Na przeziębienie i grypę –  skraca czas trwania choroby, zalecany dla rekonwalescentów

Nieżyt przewodu pokarmowego

Lekkie biegunki

Zatrucie pokarmowe

Zaparcia

Żylaki odbytu, stany zapalne dróg moczowych

Kamica nerkowa – profilaktycznie i lecząco

Zaburzona praca wątroby, łagodzi jej podrażnienia chroniąc ja przed działaniem związków toksycznych

Nadciśnienie tętnicze

Łamliwość naczyń krwionośnych

Choroby skórne i alergiczne.

Przeciwwskazania

Nie należy spożywać jarzębiny na surowo ze względu na dużą zawartość sorbiny. Kwas parasorbinowy przez wiele lat uznawany był za toksyczny, a nawet za rakotwórczy. Amerykanie w 1975 roku na podstawie dokładnych badań stwierdzili brak jakiejkolwiek toksyczności, z wywoływaniem raka włącznie. Uznano, że obecność tego kwasu w żywności  w ilościach naturalnych  jest dopuszczalna. Inne badania potwierdziły, że działanie przeczyszczające w świeżych owocach jarzębiny łatwo się rozkłada podczas ogrzewania i gotowania. Zatem konfitury, powidła, soki z jarzębiny są bezpieczne w pożyciu. Tylko świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę.