10 stycznia 2021

Syrop miętowy bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle zdrowotny dlatego warto, aby zagościł w Twojej domowej apteczce i spiżarni. Pamiętajmy, że zbieramy gałązki mięty przed zakwitnięciem. 

DO CZEGO SYROP MIĘTOWY?

  • Latem i gdy jest ciepło wyśmienity z lodami, orzeźwiającymi lemoniadami
  • Do herbatki, która pomoże nam w problemach w trawieniem, zadziała relaksacyjne pomagając opanować stres i dbając o dobry sen
  • Do sosów do naleśników i deserów, najlepsze te czekoladą
  • Wyśmienity w owocowych i zielonych koktajlach 
  • W czasie przeziębienia i grypy, kaszlu zadba o nasze drogi oddechowe
  • Przyniesie ulgę kobietom w ciąży, które mają nudności. 

SYROP MIĘTOWY WEDLE TRADYCJI I NATURY…

Składniki:

Mięta pieprzowaok. 30 gałązek (zebrana przez zakwitnięciem)

  Cukier – 0,5 kg

Cytryna – 1 duża sztuka

Wada – 2 litry

Sposób przygotowania:

Dzień pierwszy:

Miętę starannie myjemy, usuwając części np. zbrązowienia, jeśli łodygi są zbyt duże to dzielimy je na części. Przyrządzamy syrop – wodę zagotowujemy z cukrem i cytryną. Do gorącego syropu dodajemy miętę. Odstawimy garnek z miętą na 24 godziny.

Dzień drugi:

Po tym czasie syrop starannie przecedzamy i zagotowujemy jeszcze raz. Doprowadzamy do małego wrzenia i syrop zdejmujemy z kuchni. Następnie przelewamy do butelek i na końcu pasteryzujemy do 10 minut.

Odkryj lecznicze właściwości mięty w Aptece Ziół tutaj 

Świadomego korzystania z leczniczych skarbów natury!

♥ ♥ ♥ ♥

 

Leave a comment