11 stycznia 2021

Koniec marca i kwiecień to czas kiedy pojawia się czosnek niedźwiedzi. Po zimie jako pierwsza roślina tworzy przepiękne zielone dywany obrastające skraje lasów blisko rzek. Najpopularniejszy z niego przysmak to popularne pesto, które idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Zatem wzmocnijmy się na wiosnę czosnkiem niedźwiedzim, jak misie przebudzające się z zimowego snu.  

W czym pomoże czosnek niedźwiedzi?

Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Przeważa jednak pod względem zawartości pewnych składników np. aktywnej siarki, która jest silnym przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz pobudza układ odpornościowy do wali z komórkami nowotworowymi. Związki siarki są także pomocne w bólach reumatycznych

Działa podobnie jak antybiotyk, dzięki czemu zabija bakterie chorobotwórcze wzmacniając nasz układ odpornościowy. Przeciwdziała infekcjom wirusowym w szczególności chorobom zw. z układem oddechowym (upłynnia zalegający śluz i rozrzedza flegmę)

Wspomaga proces trawienny przyśpieszając wydzielanie żółci, pracę jelit, co zapobiega powstawaniu wzdęciom

 Za sprawą zawartości związków siarki oczyszcza wątrobę działając jak filtr,  ponadto aktywuje enzymy odpowiedzialne za wydalanie metali ciężkich, toksyn, a nawet nikotyny

Pomaga zwalczyć wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty (m.in. układu pokarmowego jak: owsiki, glisty, tasiemce)

Obniża ciśnienie krwi oraz zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego cholesterolu i tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy

Dodatkowo zadba piękno naszych włosów, skóry i paznokci, a to za sprawą siarki, która odpowiedzialna jest za ich dobrą kondycję.

Pesto niedźwiedzie wedle natury i tradycji…

Składniki:

 liście czosnku – koszyk wiklinowy tj. ok. 200 listków

 oliwa z oliwek extra vergin

♥ sól

Przygotowanie:

Zebrane listki czosnku dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć najlepiej układając w bawełnianych ścierkach, które wsiąkną wodę. Czyste listki zblenderować, dodając oliwy i soli. Odstawić w misce czy garnku na 2-3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie nakładać do słoiczków dokładnie ubijając. Na wierzch każdego zalać oliwę, tak aby pokrywała ona całe pesto. Ubijanie i zalewanie oliwą to bardzo ważne momenty decydujące o jakości naturalnej pasteryzacji. Słoiczki najlepiej przechowywać w lodówce.

Z kosza czosnku wiklinowego (średniej wielkości)  wychodzi minimalnie 10 słoiczków, a to spokojnie wystarcza na cały sezon, aż do nowego zbioru.  

Warto wiedzieć…

Najlepsze na pesto są młode listki czosnku niedźwiedziego zebrane pod koniec marca, do połowy kwietnia. Mają najwięcej cennych właściwości i najsilniejszy aromat. Zebrany kiedy roślina już zakwitnie nie nadają się na pesto.

Uwagaczosnek niedźwiedzi jest podobny do silnie trującego zimowitu jesiennego i konwalii majowej, jednak ich liście nie mają szypułek.

Czosnek niedźwiedzi jest częściowo chroniony!

A na koniec…

  fot. Pixabay

Do czego stosować pesto niedźwiedzie?
  • Wszystkich rodzajów kasz, mi osobiście najbardziej smakuje z jaglaną
  • Zup wiosennych, kapuścianych, pomidorowej itp.
  • Makaronów, ryżu, nadając im sycącego zielonego koloru i przy tym wybornego smaku
  • Ziemniaków piękna ozdoba i zdrowy dodatek
  • Pizzy, oczywiście tej domowej nadając jej zdrowego smaku
  • Sosów warzywnych z pomidorami i papryką wyśmienicie się komponuje, jak i w winegret
  • Sera białego z jogurtem czy śmietaną
  • Masła nadając mu niezwykłego aromatu
  • Jajek ugotowanych na twardo, jak i jajecznicy czy omletów warzywnych
  • Dań z kapusty i pomidorami jak bigos czy łazanek
  • Na kanapkę, tak po prostu posmarować.

Odkryj lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego w Aptece Ziół tutaj 

Pysznego pesto niedźwiedziego Ci życzę

♥ ♥ ♥ ♥

Leave a comment