Berberys zwyczajny – Berberis vulgaris

Bieszczadzkie Herbarium

Nazwany polską cytryną, zawiera jej więcej niż cytryna!

Surowcem zielarskim jest owoc (wykorzystywany najczęściej), a także  kora, gałązki, liść, korzeń.

Kiedy zbierać owoc berberysu?

Kiedy mają jaskrawoczerwoną barwę w całych gronach. Nie warto opóźniać ich zbiór gdyż przejrzałe tracą cenne właściwości.

Cenne substancje:

Alkaloidy, kwasy organiczne (m.in. kwas jabłkowy ok. 6,5%), cukry, pektyny (6,6%), sole mineralne, witaminy (najwięcej wit. C ok. 70 mg na 100g).

Działanie lecznicze

Wskazania

Wzmacniające, witaminizujące (za sprawą ogromnego bogactwa łatwo przyswajalnej witaminy C, której towarzyszy witamina P (zawiera jej więcej niż cytryna)

Wykrztuśne

Przeciwgorączkowe

Moczopędne

Odtruwające

Łagodnie żółciopędne.

Przeziębienie, gorączka,

Osłabiona odporność organizmu

Reumatyzm

Żylaki, wybroczyny pod skórą

Krwawienia z dziąseł

Nudności, uczucia przepełnienia w żołądku, braku łaknienia, zapalaniu wątroby, kamicy żółciowej.

Przeciwwskazania

Dla kobiet w ciąży. U małych dzieci mogą wystąpić przejściowe nudności.

WAŻNE! Berberysu nie można spożywać przez dłuższy czas, ponieważ zawarta w nim berberyna odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce.