Czosnek niedźwiedzi tworzy pierwsze zielone dywany natury napawające optymizmem i energią do życia. Ta niedoceniona dla wielu roślina jest bogactwem wielu cennych właściwości dla naszego organizmu, w szczególności w czasie przesilenia wiosennego. Zatem zaprośmy ją już teraz na co dzień do swojej kuchni, a ja Wam w tym troszkę pomogę 🙂

Nie przegapcie czasu kiedy jest dostępna naturalnie, w całej swojej sile. Ten czas właśnie się zaczyna…

Na początku dla wszystkich kilka przypomnień…

Dlaczego warto sięgać po czosnek niedźwiedzi, oto jego działanie lecznicze:

  • Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, jednak przeważa pod względem pewnych składników np. aktywnej siarki, która jest silnym przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz pobudza układ odpornościowy do wali z komórkami nowotworowymi. Związki siarki są także pomocne w bólach reumatycznych.
  • Działa podobnie jak antybiotyk, dzięki czemu zabija bakterie chorobotwórcze wzmacniając nasz układ odpornościowy. Przeciwdziała infekcjom wirusowym w szczególności chorobom zw. z układem oddechowym.
  • To doskonały środek oczyszczający wątrobę – filtruje metale ciężkie łącząc je w związki, które wydala nasz organizm, a także krew
  • Wspomaga proces trawienny przyśpieszając wydzielanie żółci, pracę jelit, co zapobiega powstawaniu wzdęciom
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego cholesterolu zmniejszając ryzyko miażdżycy
  • Doskonały środek przeciwko zawałom serca i udarom mózgu
  • Pomaga zwalczyć bakterie, grzyby i pasożyty występujące w naszym organizmie.
  • Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, a to za sprawą siarki, która odpowiedzialna jest za ich dobrą kondycję.

Zatem stosuj czosnek niedźwiedzi jeśli doskwiera Ci…

  • Ogólne osłabienie
  • Zaburzenia przemiany materii, nadwaga
  • Skąpe wydalenie moczu
  • Zapalenie układu moczowego
  • Niedostateczne wydzielanie żółci
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • Przeziębienie 
  • Kaszel, nieżyt układu oddechowego 
  • Wysoki poziom cholesterolu
  • Słaba kondycja: włosów, skóry i paznokci. 

Wskazany także dla osób starszych, po przebytych chorobach. 

Musicie wiedzieć, także o pewnych przeciwskazaniach do jego stosowania…

  • Uczulenie na roślinę
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią po konsultacji z lekarzem
  • Niedokrwistość
  • Podczas spożywania leków przeciwzakrzepowych
  • Stosowany w prawidłowych dawkach, nie wywołuje szkodliwego działania ubocznego.
  • W trakcie terapii farmakologicznej spożywanie czarnuszki należy skonsultować z lekarzem.

Do czego stosować na co dzień w kuchni czosnek niedźwiedzi?

Intensywnie wzbogaca smak każdej potrawy. Idealny do dań z pomidorami, kapusty kiszonej, bigosu, fasolki po bretońsku, sosów do mięsa, ryb, makaronów, kasz, ryżu i sałatek, a nawet do posypania kanapek. Masło z czosnkiem niedźwiedzim i sól czosnkowa to jedne z popularniejszych zastosowań tego zioła, które mają co raz więcej zwolenników.

Dzisiaj pokażę Wam moje lubione pyszności w roi głównej w czosnkiem niedźwiedzim…

Wiosenny twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • Twaróg biały – kostka 250 g  
  • Szczypiorek – pęczek
  • Czosnek niedźwiedzi – ok. 30 listków
  • Jogurt naturalny – 200 g
  • Pestki słonecznika – duża łyżka

Szczypiorek i czosnek posiekać, biały ser rozgnieść widelcem, wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać jogurt, ponownie wymieszać. Na końcu posypać serek pestkami słonecznika albo dyni.

Bieszczadzkie Herbarium

Zielona pasta szpinakowo-niedźwiedzia do kanapek

Składniki:

  • Szpinak świeży lub mrożony – 200 g
  • Czosnek niedźwiedzi –  ok. 30 listków lub 2 łyżeczki pesta z czosnku niedźwiedziego
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka

Szpinak dusić na oleju i małym ogniu ok. 1 godzinę. Jak stanie się miękki to dodać do niego czosnek. Dodać olej i dusić jeszcze raz ok. 15 minut również na bardzo małym ogniu. Jak składniki staną się jednolite i szkliste to jest to znak, że pasta jest gotowa. Idealnie smakuje na ciepło i zimno. Na koniec można również dodać jogurt. Mi osobiście najlepiej smakuje zielona 

Zatem smacznego z natury!

♥ ♥ ♥ ♥ 

Monika Bulik 

pasjonatka zdrowego stylu życia

coach, dietetyk, zielarka-fitoterapeutka

Leave a comment