Przygotowanie surowca z młodych szyszek sosny może być dla niektórym wymagające, trochę się klei. Jednak syrop z niego jest bardzo zdrowy i dlatego warto, aby zagościł w Twojej domowej apteczce i spiżarni.
Dlaczego warto sięgać po syrop z szyszek sosny?
Pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy
Wykazuje działanie łagodzące kaszel i chrypkę
Działa ogólnie wzmacniająco na odporność
Pomocny w ogólnym osłabieniu organizmu, uczuciu przemarznięcia, dreszczy.
Można go stosować zamiast miodu do herbaty, polewać naleśniki czy racuszki, a nawet używać do sosów. To także zdrowy zamiennik przetworzonych słodyczy.
Syrop z szyszek sosny wedle tradycji i natury…
Składniki:
♥ szyszka z sosny zielona 250 g
♥ cukier 200 dag
Sposób przygotowania:
Dzień pierwszy:
Szyszki starannie myjemy, usuwamy z nich zdrewniałe ogonki (mogą one nadać gorycz syropowi). Czyste i osuszone kroimy w cieniutkie plasterki układając je warstwami w słoiku. Warstwy surowca przesypujemy cukrem lekko ugniatając. Ostatnią warstwę powinien stanowić sam cukier, który za zadanie ma dokładnie przykryć wszystkie szyszki. Pełny słoik odstawiamy na okienny parapet, najlepiej nasłoneczniony. Pozostawiamy go na 3 tygodnie. Każdego dnia warto słoikiem lekko potrząsnąć w celu pobudzania procesu produkcji syropu.
Po 3 tygodniach:
Zlewamy powstały syrop do wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Syrop przechowywać w suchym, ciemnych i chłodnym miejscu.
Warto wiedzieć…
Szyszki po krojeniu robią się czarne, ale to nie świadczy o mniejszej zawartości składników odżywczych.
Pozostałe z syropu szyszki można wykorzystać na nalewkę nalewając surowiec wódką lub spirytusem.
Odkryj lecznicze właściwości sosny zwyczajnej w Aptece Ziół tutaj
Owocnych przetworów!