17 stycznia 2021

Dosyć wymagający w przygotowaniu, a to za prawą baldaszków bzu, które trzeba precyzyjnie obrobić. Pamiętajcie o tym, że w celu przetworzenia zbieramy kwiaty bzu tylko w suche dni, najlepiej rano kiedy ilość pyłku aromatycznego jest największa. Całe kwiatostany ścinamy, najlepiej nożyczkami i układamy luźno w koszach wiklinowych. Nie nadają się do zbioru kwiatostany, z których opadają już pierwsze przekwitnięte kwiaty.

Dlaczego warto sięgać kwiat czarnego bzu?

 Zalecany na przeziębienia, także gorączkę, kaszel – ma działanie  wykrztuśnie, napotnie oraz rozrzedzają katar

Wzmacnia odporność organizmu

Stabilizuje krwiobieg oraz uszczelnia naczynia włoskowate poprawiając ich elastyczność

Pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu

Opóźnia proces starzenia

Pomocny przy stanach zapalnych skóry oraz do przemywania spojówek

Zalecany dla kobiet karmiących, gdyż wzmagają proces laktacji

Wykazuje  łagodne działanie przeczyszczające, zalecane u dzieci i osób starszych;

Pomocny w uśmierzaniu bólu, w tym głowy.

Bieszczadzkie Herbarium
Bieszczadzkie Herbarium
Syrop bzowy wedle natury i tradycji…

Składniki:

Kwiat czarnego bzu – 3 litry oczyszczonego ubitego

Cukier – 1,5 kg

Woda – 1,5 l

Cytryna – 1 duża lub 2 małe

Przygotowanie:

Dzień pierwszy:

Zebrane baldaszki kwiatu bzu czarnego wyjmujemy z koszy wiklinowych, układamy na białym prześcieradle (tak aby wyszli nieproszeni goście jak muszki czy robaczki).  Pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie oczyścić kwiaty z baldaszków widelcem albo obskubać ręcznie najlepiej nad garnkiem, aby złapać do niego  cenny aromat. Przygotowany surowiec układać warstwami przekładać plastrami cytryny. W drugim garnku przygotować syrop zalać kwiaty wrzącym syropem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na noc.

Dzień drugi:

Rano pomieszać surowiec, następnie co 3 godziny dwa razy w ciągu dnia. Wieczorem wycisnąć syrop przez prasę winiarską (jakość wyciskanego surowca przez takie urządzenie jest bardzo wysoka). Następnie uzyskany syrop przecedzić przez drobne sito i gazę. Uzyskany produkt zagotować do wrzenia. Gorący nalewać do buteleczek. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Uzyskany syrop jest bardzo intensywny i  aromatyczny. 

 

Świadomego korzystania z leczniczych skarbów natury! 

Monika Bulik 

 

Leave a comment

Skip to content