Dosyć wymagający w przygotowaniu, a to za prawą baldaszków bzu, które trzeba precyzyjnie obrobić. Pamiętajcie o tym, że w celu przetworzenia zbieramy kwiaty bzu tylko w suche dni, najlepiej rano kiedy ilość pyłku aromatycznego jest największa. Całe kwiatostany ścinamy, najlepiej nożyczkami i układamy luźno w koszach wiklinowych. Nie nadają się do zbioru kwiatostany, z których opadają już pierwsze przekwitnięte kwiaty.
Dlaczego warto sięgać kwiat czarnego bzu?
♥ Zalecany na przeziębienia, także gorączkę, kaszel – ma działanie wykrztuśnie, napotnie oraz rozrzedzają katar
♥ Wzmacnia odporność organizmu
♥ Stabilizuje krwiobieg oraz uszczelnia naczynia włoskowate poprawiając ich elastyczność
♥ Pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu
♥ Opóźnia proces starzenia
♥ Pomocny przy stanach zapalnych skóry oraz do przemywania spojówek
♥ Zalecany dla kobiet karmiących, gdyż wzmagają proces laktacji
♥ Wykazuje łagodne działanie przeczyszczające, zalecane u dzieci i osób starszych;
♥ Pomocny w uśmierzaniu bólu, w tym głowy.
Syrop bzowy wedle natury i tradycji…
Składniki:
♥ Kwiat czarnego bzu – 3 litry oczyszczonego ubitego
♥ Cukier – 1,5 kg
♥ Woda – 1,5 l
♥ Cytryna – 1 duża lub 2 małe
Przygotowanie:
Dzień pierwszy:
Zebrane baldaszki kwiatu bzu czarnego wyjmujemy z koszy wiklinowych, układamy na białym prześcieradle (tak aby wyszli nieproszeni goście jak muszki czy robaczki). Pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie oczyścić kwiaty z baldaszków widelcem albo obskubać ręcznie najlepiej nad garnkiem, aby złapać do niego cenny aromat. Przygotowany surowiec układać warstwami przekładać plastrami cytryny. W drugim garnku przygotować syrop zalać kwiaty wrzącym syropem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na noc.
Dzień drugi:
Rano pomieszać surowiec, następnie co 3 godziny dwa razy w ciągu dnia. Wieczorem wycisnąć syrop przez prasę winiarską (jakość wyciskanego surowca przez takie urządzenie jest bardzo wysoka). Następnie uzyskany syrop przecedzić przez drobne sito i gazę. Uzyskany produkt zagotować do wrzenia. Gorący nalewać do buteleczek. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Uzyskany syrop jest bardzo intensywny i aromatyczny.
Świadomego korzystania z leczniczych skarbów natury!
Monika Bulik