Podbiał docenili już Hipokrates czy św. Hildegarda stosując go jak środek wykrztuśny przy wszystkich chorobach piersiowych. Często spotkamy go na polach, łąkach, brzegów zbiorników wodnych. Na syrop zbieramy oczywiście suche kwiaty w słoneczne dni. Syrop w przygotowaniu bardzo prosty i mało czasochłonny.
W czym pomoże kwiat podbiału?
Zapalenia górnych dróg oddechowych
Infekcje z zalegającą wydzieliną, powoduje spęcznienie i rozrzedzenie zalegającej wydzieliny oraz pobudzenie ruchów nabłonka rzęskowego
Suchy kaszel
Ból gardła, krtani
Astma, Rozedma płuc
Alergia przejawiająca się nieżytem dróg oddechowych
Dla osób palących oraz tych, którzy porzucili palenie papierosów
Przeziębienie
Zaparcia
Wrzody żołądka
Nieżyt żołądka i jelit
Wzdęcia
Niestrawność
Choroby skórne.
Syrop z kwiatów podbiału wedle tradycji i natury…
Składniki:
♥ Kwiat podbiału – słoik 2 litrowy
♥ Cukier – 600 g
♥ Woda – 300 ml
Przygotowanie:
Dzień pierwszy:
Zebrane kwiaty rozkładamy na białym prześcieradle lub papierze na około godzinę, aby wyszły z nich nieproszone insekty. W 2 litrowym słoiku układamy ciasno warstwy kwiatów, przesypując je cukrem. Ostania warstwa musi zostać przesypana cukrem. Słoika nie zakręcamy tyko przykrywamy gazą łapiąc ją gumką. Tak przygotowany surowiec odstawiamy w ciepłe ale ciemne miejsce na 3 dni.
Po 3 dniach:
Odciskamy przez gazę precyzyjnie kwiat. Pozostałe kwiaty zalewamy wodą – 300 ml przygotowaną, gotujemy w garnku na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je, a syrop dolewany do wcześniej uzyskanego. Cały syrop gotujemy jeszcze raz na małym ogniu, gorący przelewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek.
Syrop przechowywać w suchym, ciemnych i chłodnym miejscu.