Syrop miętowy bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle zdrowotny dlatego warto, aby zagościł w Twojej domowej apteczce i spiżarni. Pamiętajmy, że zbieramy gałązki mięty przed zakwitnięciem.
DO CZEGO SYROP MIĘTOWY?
- Latem i gdy jest ciepło wyśmienity z lodami, orzeźwiającymi lemoniadami
- Do herbatki, która pomoże nam w problemach w trawieniem, zadziała relaksacyjne pomagając opanować stres i dbając o dobry sen
- Do sosów do naleśników i deserów, najlepsze te czekoladą
- Wyśmienity w owocowych i zielonych koktajlach
- W czasie przeziębienia i grypy, kaszlu zadba o nasze drogi oddechowe
- Przyniesie ulgę kobietom w ciąży, które mają nudności.
SYROP MIĘTOWY WEDLE TRADYCJI I NATURY…
Składniki:
♥ Mięta pieprzowa – ok. 30 gałązek (zebrana przez zakwitnięciem)
♥ Cukier – 0,5 kg
♥ Cytryna – 1 duża sztuka
♥ Wada – 2 litry
Sposób przygotowania:
Dzień pierwszy:
Miętę starannie myjemy, usuwając części np. zbrązowienia, jeśli łodygi są zbyt duże to dzielimy je na części. Przyrządzamy syrop – wodę zagotowujemy z cukrem i cytryną. Do gorącego syropu dodajemy miętę. Odstawimy garnek z miętą na 24 godziny.
Dzień drugi:
Po tym czasie syrop starannie przecedzamy i zagotowujemy jeszcze raz. Doprowadzamy do małego wrzenia i syrop zdejmujemy z kuchni. Następnie przelewamy do butelek i na końcu pasteryzujemy do 10 minut.
Odkryj lecznicze właściwości mięty w Aptece Ziół tutaj
Świadomego korzystania z leczniczych skarbów natury!
♥ ♥ ♥ ♥