Koniec sierpnia to czas kiedy zaczynamy cieszyć się owocami z krzewów tych bardziej dzikich. Moim ulubionym, które rozpoczyna sezon owocowych soków jest róża pomarszczona. Choć obrobienie tego owocu na sok czy powidła jest bardzo czasochłonne to jest tego wart!
DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO OWOC RÓŻY POMARSZCZONEJ?
♥ Ma największą zawartość witaminy C, która wzmocni nasz organizm przeganiając przeziębienie i grypę.
♥ Doda energii, pomagając szczególnie osobom wyczerpanym długotrwającymi chorobami.
♥ Działa przeciwstarzeniowo to naturalny aktywny antyoksydant.
♥ Zalecany jest dla osób chorujących na nowotwory, pomaga przywrócić równowagę organizmu po chemioterapii.
♥ Zapobiega zawałom serca, udarom mózgu, a także pomaga po nich powrócić do równowagi.
Sok z owoców róży to naturalna kuracja wzmacniająco-regeneracyjna, którą możesz zastosować i Ty. Oto prosty na niego przepis…
Składniki:
♥ owoc róży pomarszczonej ok. 0, 5 kg (oczyszczonej)
♥ cukier trzcinowy 0,5 kg
♥ woda ok. 1 l
Przygotowanie:
Dzień pierwszy:
Owoce róży dokładnie oczyścić z nasion oraz włosków. Włożyć do emaliowanego garnka, zalać wrzącą wodą i następnie postawić na kuchni. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Całość pozostawić na 12 godzin.
Dzień drugi:
Owoce podgrzać jeszcze raz na małym ogniu i pozostawić na 1 godzinę. Następnie odcedzić je przez gęste sito (nie wyciskać, gdyż drażniące włoski mogą przedostać się do soku). Czysty sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia doprowadzając do jego podgrzania – słabego wrzenia. Jeśli pojawi się piana na wierzchu to ją zebrać. Wrzący sok przelać do buteleczek i na koniec pasteryzować ok. 10 minut.
Warto wiedzieć…
Owoce róży pomarszczonej zbieramy kiedy są twarde i mają kolor pomarańczowoczerwony. Kiedy zbierzemy je za miękkie to bardzo trudno jest je oczyścić (kleją się), a ponadto sok z nim jest mniej klarowny.
Odkryj lecznicze właściwości róży pomarszczonej w Aptece Ziół tutaj
Owocnych przetworów z róży pomarszczonej!