Aloesy to cudo natury docenione w lecznictwie i kosmetologii o których wspominali również autorzy najstarszych podręczników medycznych – Dioskurydes i Pliniusz Starszy – wśród wielu wskazań zalecali stosowanie aloesu w chorobach skóry. Aloes od dawna jest wykorzystywany w medycynie ludowej do leczenia różnych chorób, a także jako składnik żywności, napojów i kosmetyków. Odkryj prozdrowotne właściwości aloesu TUTAJ. A teraz zapraszam Cię do poznania i mam nadzieję zapoczątkowania praktyki przygotowywania własnego domowego soku z aloesu.
Składniki:
- Aloes ok. 40 cm
- Sok z 2 cytryn
- Miód wielokwiatowy 2 łyżeczki
Zanim przystąpimy do przygotowania soku z aloesu musisz wiedzieć, że…
Surowiec aloesu powinien pochodzić z roślin trzyletnich, gdy osiągają co najmniej 20 cm. Przed zbirem 6-8 dni zaleca się przerwać podlewanie rośliny, aby zwiększyć w nich ilość biostymulatorów.
Aby zwiększyć jeszcze bardziej lecznicze działanie rośliny po zerwaniu przechować ją w lodówce 10-15 dni. Najlepiej włożyć do woreczka próżniowego – gwarantuje, że do środka nie dostanie się powietrze.
Po wyciągnięciu surowca z lodówki powinien jak najszybciej trafić do miejsca przetwarzania. Obróbka liści polega na obraniu ich ze skórki zewnętrznej, dzięki czemu otrzymuje się treściwy miąższ, który jest następnie krojony. Ręczna obróbka pozwala kontrolować zawartość aloiny, obecnej w część okrywającej liścia.
Przygotowywanie:
Wyjęte z lodówki liście układamy wzdłuż na talerzu. Wyciskamy sok z dwóch cytryn, filtrujemy z pestek. Następnie bierzemy pojedynczo każdy liść aloesu i „filetujemy” tzn. odcinamy jego boki, obieramy go ze skórki. Miąższ najlepiej wyciągać plastikową albo drewnianą łyżeczką (bardzo szybko się utlenia). Uzyskaną galaretowatą konsystencję soku mieszamy z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryn, dodajemy miód. Szybko przechodzimy do zblenderowania wszystkich składników. Miksujemy z pełną uważnością najkrócej jak to możliwe. Uzyskany sok przelewamy do ciemniej buteleczki i od razy chowamy do lodówki.
Nie warto robić większej ilości soku, szybko traci swoje cenne właściwości.
Ilość uzyskanego soku wystarcza na 10 dni kuracji.
Sok można przed spożyciem rozcieńczyć z wodą albo wymieszać z sokiem pomarańczowym czy grejpfrutowym (najlepiej, aby te soki był samodzielnie przez nas wyciśnięte).
Co warto jeszcze wiedzieć?
Aloes to roślina o silnym działaniu i należy ją stosować z umiarem. Zalecane dawkowanie:
2 łyżeczki bardziej skoncentrowany
3 łyżeczki w postaci soków
1 łyżeczka dla dzieci
Po kuracji maksymalnie 6 tygodniowej robimy przerwę na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie możemy powrócić do jego stosowania.