11 stycznia 2021

Aronia superfood – jedno z najbogatszych źródeł polifenoli. Warto widzieć, że ich całkowita zawartość w 100 g owoców to 2080 mg. Jednak w zależności od odmiany i upraw waha się od 2000 do aż 8000 mg/100 g suchej masy. Przetworzony sok z aronii w jednym litrze może zawierać nawet do 9 g polifenoli.  Zatem…

W czym pomoże owoc aronii?

Podnosi odporność osłabionego organizmu

Pomocna w zwalczaniu przeziębienia i grypy

Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne

Poprawia wzrok, a także opóźnia pojawienie się takich chorób jak zaćma, jaskra

Wspiera pracę trzustki i wątroby

Obniża poziom złego cholesterolu

Wzmacnia pamięć i koncentrację

Wspomaga proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn

Owoc aronii połączony z jabłkiem i kwiatem bzu idealnie się uzupełniają smakowo, aromatycznie i oczywiście prozdrowotnie.

Bieszczadzkie Herbarium
fot. Pixabay
Powidła aroniowe z jabłkiem i kwiatem bzu wedle natury i tradycji…

Składniki:

Owoc aronii 5 kg

Owoc jabłka 2 kg, najlepiej antonówka, szara reneta (kwaśne)

♥  Naturalny aromat kwiatu bzu czarnego 200 ml

Na syrop:

Woda ½ l

Cukier trzcinowy 2 kg.

Przygotowanie

Dzień pierwszy

Owoce aronii oczyścić z łodyżek, umyć, osuszyć, a następnie wsypać do dużego garnka. Jabłka umyć, ubrać, pokroić na małe kawałki. Do mniejszego garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop. Zalać aronię syropem i gotować ok. godzinę na małym ogniu. Odlać z aronii ok. pół szklanki syropu i dodać go do przygotowanych wcześniej jabłek. Dusić jabłka na bardzo małym ogniu ok. godziny. Po tym czasie aronię wymieszać z jabłkiem i odstawić na całą noc.

Dzień drugi

Rano dodajemy do aronii i jabłek naturalny aromat z kwiatu czarnego bzu, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie smażymy owoce z bzem na bardzo małym ogniu ok. 3 godziny.  Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Po ok. 4 godzinach, najlepiej wieczorem znowu smażymy owoce z bzem. Jeśli powstaną za gęste powidła, to dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadkie to cukier. Gorące powidła nakładamy do słoiczków i jak najszybciej po nałożeniu pasteryzujemy do do 10 minut.

Odkryj lecznicze właściwości aronii w Aptece Ziół tutaj 

 

Owocnych owocowo-ziołowych przetworów! 

♥  ♥  ♥  ♥

Leave a comment

Skip to content