Koniec marca i kwiecień to czas kiedy pojawia się czosnek niedźwiedzi. Po zimie jako pierwsza roślina tworzy przepiękne zielone dywany obrastające skraje lasów blisko rzek. Najpopularniejszy z niego przysmak to popularne pesto, które idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Zatem wzmocnijmy się na wiosnę czosnkiem niedźwiedzim, jak misie przebudzające się z zimowego snu.
W czym pomoże czosnek niedźwiedzi?
♥ Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Przeważa jednak pod względem zawartości pewnych składników np. aktywnej siarki, która jest silnym przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz pobudza układ odpornościowy do wali z komórkami nowotworowymi. Związki siarki są także pomocne w bólach reumatycznych
♥ Działa podobnie jak antybiotyk, dzięki czemu zabija bakterie chorobotwórcze wzmacniając nasz układ odpornościowy. Przeciwdziała infekcjom wirusowym w szczególności chorobom zw. z układem oddechowym (upłynnia zalegający śluz i rozrzedza flegmę)
♥ Wspomaga proces trawienny przyśpieszając wydzielanie żółci, pracę jelit, co zapobiega powstawaniu wzdęciom
♥ Za sprawą zawartości związków siarki oczyszcza wątrobę działając jak filtr, ponadto aktywuje enzymy odpowiedzialne za wydalanie metali ciężkich, toksyn, a nawet nikotyny
♥ Pomaga zwalczyć wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty (m.in. układu pokarmowego jak: owsiki, glisty, tasiemce)
♥ Obniża ciśnienie krwi oraz zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego cholesterolu i tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy
♥ Dodatkowo zadba piękno naszych włosów, skóry i paznokci, a to za sprawą siarki, która odpowiedzialna jest za ich dobrą kondycję.
Pesto niedźwiedzie wedle natury i tradycji…
Składniki:
♥ liście czosnku – koszyk wiklinowy tj. ok. 200 listków
♥ oliwa z oliwek extra vergin
♥ sól
Przygotowanie:
Zebrane listki czosnku dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć najlepiej układając w bawełnianych ścierkach, które wsiąkną wodę. Czyste listki zblenderować, dodając oliwy i soli. Odstawić w misce czy garnku na 2-3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie nakładać do słoiczków dokładnie ubijając. Na wierzch każdego zalać oliwę, tak aby pokrywała ona całe pesto. Ubijanie i zalewanie oliwą to bardzo ważne momenty decydujące o jakości naturalnej pasteryzacji. Słoiczki najlepiej przechowywać w lodówce.
Z kosza czosnku wiklinowego (średniej wielkości) wychodzi minimalnie 10 słoiczków, a to spokojnie wystarcza na cały sezon, aż do nowego zbioru.
Warto wiedzieć…
Najlepsze na pesto są młode listki czosnku niedźwiedziego zebrane pod koniec marca, do połowy kwietnia. Mają najwięcej cennych właściwości i najsilniejszy aromat. Zebrany kiedy roślina już zakwitnie nie nadają się na pesto.
Uwaga – czosnek niedźwiedzi jest podobny do silnie trującego zimowitu jesiennego i konwalii majowej, jednak ich liście nie mają szypułek.
Czosnek niedźwiedzi jest częściowo chroniony!
A na koniec…
fot. Pixabay
Do czego stosować pesto niedźwiedzie?
- Wszystkich rodzajów kasz, mi osobiście najbardziej smakuje z jaglaną
- Zup wiosennych, kapuścianych, pomidorowej itp.
- Makaronów, ryżu, nadając im sycącego zielonego koloru i przy tym wybornego smaku
- Ziemniaków piękna ozdoba i zdrowy dodatek
- Pizzy, oczywiście tej domowej nadając jej zdrowego smaku
- Sosów warzywnych z pomidorami i papryką wyśmienicie się komponuje, jak i w winegret
- Sera białego z jogurtem czy śmietaną
- Masła nadając mu niezwykłego aromatu
- Jajek ugotowanych na twardo, jak i jajecznicy czy omletów warzywnych
- Dań z kapusty i pomidorami jak bigos czy łazanek
- Na kanapkę, tak po prostu posmarować.
Odkryj lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego w Aptece Ziół tutaj
Pysznego pesto niedźwiedziego Ci życzę