Przepyszna, odżywcza owsianka, za smakiem której przeniesiemy się do czasów dzieciństwa.
Składniki:
- Płatki owsiane – 250 g
- Mleko wiejskie niepasteryzowane – 1 l
- Woda źródlana – 500 ml
- Olej lniany – 2 łyżki
- Masło ghee – 2 łyżki
- Miód naturalny – 1 łyżka
- Migdały – 2 garście
- Nasiona chia
- Cynamon
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wieczorem zalewamy płatki ciepłą przygotowaną wodą, przykrywamy je. Do małego kubka wsypujemy dwie garści migdałów zalewając je zimną wodą. Rano w garnku gotujemy mleko, przelewamy do niego namoczone płatki. Na bardzo małym ogniu ciągle mieszamy owsiankę, do całkowitego jej połączenia z mlekiem. Ciepłą nakładamy do miseczki, dodajemy do niej 2 łyżki oleju lnianego oraz 1 dużą łyżkę masła ghee. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie polewamy owsiankę miodem, przyozdabiamy migdałami (wcześniej je obieramy ze skórki), oraz nasionami chia i cynamonem.
Spożywamy tylko ciepłą owsiankę – jest najpyszniejsza i najlepsza dla dobrego trawienia.
Porcja wystarczy na dwie duże miseczki.