26 lipca 2024

Przepyszna, odżywcza owsianka, za smakiem której przeniesiemy się do czasów dzieciństwa. 

Składniki: 

  • Płatki owsiane – 250 g
  • Mleko wiejskie niepasteryzowane – 1 l
  • Woda źródlana –  500 ml
  • Olej lniany – 2 łyżki
  • Masło ghee – 2 łyżki
  • Miód naturalny – 1 łyżka
  • Migdały – 2 garście
  • Nasiona chia
  • Cynamon

Przygotowanie:

Dzień wcześniej wieczorem zalewamy płatki ciepłą przygotowaną wodą, przykrywamy je. Do małego kubka wsypujemy dwie garści migdałów zalewając je zimną wodą. Rano w garnku gotujemy mleko, przelewamy do niego namoczone płatki. Na bardzo małym ogniu ciągle mieszamy owsiankę, do całkowitego jej połączenia z mlekiem.  Ciepłą nakładamy do miseczki, dodajemy do niej 2 łyżki oleju lnianego oraz 1 dużą łyżkę masła ghee. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie polewamy owsiankę miodem, przyozdabiamy migdałami (wcześniej je obieramy ze skórki), oraz nasionami chia i cynamonem.

Spożywamy tylko ciepłą owsiankę – jest najpyszniejsza i najlepsza dla dobrego trawienia. 

Porcja wystarczy na dwie duże miseczki.

Leave a comment

Skip to content