Naleśnik gryczany z powidłem śliwkowo-aroniowym
Pożywne i chrupiące. Uwielbiam je w postaci tortu, przekładam cienką warstwą powidła 3 sztuki. Na wierzchu można je także polać naturalnym miodem czy syropem klonowym.
Składniki na ciasto:
- mąka gryczana – 1 szkl.
- jajko – 1 szt.
- mleko krowie – ½ szkl. lub mleko roślinne
- woda źródlana – ¼ szkl.
- nasiona lnu i babki płesznik – 1 łyżka (mieszanka świeżo zmielonych nasion)
nasiona chia
Nadzienie:
- powidło śliwkowo-aroniowe
Do smażenia:
- olej rzepakowy albo kokosowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, mieszankę ziaren, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę. Wszystkie składniki dokładnie blenderujemy. Powstałe ciasto ma mieć konsystencję jogurtu, zatem nie za gęstą. Nakładamy olej na patelnię, czekamy aż się mocno rozgrzeje. Wlewamy chochelkę ciasta i smażymy naleśniki. Na końcu smarujemy je powidłem, oraz posypujemy nasionami chia.
Spożywać tylko ciepłe naleśniki są najpyszniejsze i najlepsze dla dobrego trawienia. Ciepłe i pożywne śniadanie to piękny prezent dla naszego żołądka i trawienia na cały dzień.
Porcja wystarczy na 6 średnich naleśników.