26 lipca 2024

Naleśnik gryczany z powidłem śliwkowo-aroniowym

Pożywne i chrupiące. Uwielbiam je w postaci tortu, przekładam cienką warstwą powidła 3 sztuki. Na wierzchu można je także polać naturalnym miodem czy syropem klonowym. 

Składniki na ciasto:

  • mąka gryczana – 1 szkl.
  • jajko – 1 szt.
  • mleko krowie – ½ szkl. lub mleko roślinne
  • woda źródlana – ¼ szkl.
  • nasiona lnu i babki płesznik – 1 łyżka (mieszanka świeżo zmielonych nasion)
    nasiona chia
Nadzienie:
  • powidło śliwkowo-aroniowe
Do smażenia:
  • olej rzepakowy albo kokosowy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, mieszankę ziaren, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę. Wszystkie składniki dokładnie blenderujemy. Powstałe ciasto ma mieć  konsystencję jogurtu, zatem nie za gęstą. Nakładamy olej na patelnię, czekamy aż się mocno rozgrzeje. Wlewamy chochelkę ciasta i smażymy naleśniki. Na końcu smarujemy je powidłem, oraz posypujemy nasionami chia.

Spożywać tylko ciepłe naleśniki są najpyszniejsze i najlepsze  dla dobrego trawienia. Ciepłe i pożywne śniadanie to piękny prezent dla naszego żołądka i trawienia na cały dzień. 

Porcja wystarczy na 6 średnich naleśników.

Leave a comment

Skip to content