Pyszna o smaku browni słodkość, bardzo pożywna. Alternatywa do pieczywa, na której można posmarować ulubione powidła czy dżem. Polecam Wam w szczególności powidła czy dżemy ekstra ciemne jak z borówki czernicy czy aroniowo-śliwkowe. Pełne są antocyjanów, które wspierają przywrócenie równowagi osłabionemu trawieniu.
Składniki:
- Banany dojrzałe – 3 szt.
- Mąka ryżowa – 1 szkl.
- Jaja – 2 szt.
- Masło – 100 g
- Miód naturalny – 2 łyżki
- Kakao – 40 g
- Gorzka czekolada – 2 paseczki (8-10 małych kostek)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
Z porcji powstaje ok. 12-15 mufinek.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu. Banany rozdrabniamy, dodajemy masło i miód. Dokładnie mieszamy. Masę bananową uzupełniamy o mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy jeszcze raz wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję jednolitego kremu. Formujemy ciasteczka i wkładamy do gotowej blaszki na mufinki albo do papierowych papilotek. Na koniec paseczki czekolady ścieramy na drobnej tarce i przyzdabiamy nimi wierz ciasteczek.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka.