26 lipca 2024

Pyszna o smaku browni słodkość, bardzo pożywna. Alternatywa do pieczywa, na której można posmarować ulubione powidła czy dżem. Polecam Wam w szczególności powidła czy dżemy ekstra ciemne jak z borówki czernicy czy aroniowo-śliwkowe. Pełne są antocyjanów, które wspierają przywrócenie równowagi osłabionemu trawieniu.  

Składniki:

  • Banany dojrzałe – 3 szt.
  • Mąka ryżowa – 1 szkl.
  • Jaja – 2 szt.
  • Masło – 100 g
  • Miód naturalny – 2 łyżki
  • Kakao – 40 g
  • Gorzka czekolada – 2 paseczki (8-10 małych kostek)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta

Z porcji powstaje ok. 12-15 mufinek. 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na małym ogniu. Banany rozdrabniamy, dodajemy masło i miód. Dokładnie mieszamy. Masę bananową uzupełniamy o mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy jeszcze raz wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję jednolitego kremu. Formujemy ciasteczka i wkładamy do gotowej blaszki na mufinki albo do papierowych papilotek. Na koniec paseczki czekolady ścieramy na drobnej tarce i przyzdabiamy nimi wierz ciasteczek.

Piec w temperaturze 175 stopni C przez  20-25 minut – do tzw. suchego patyczka. 

 

 

Leave a comment

Skip to content