Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, jednak przeważa pod względem pewnych składników np. aktywnej siarki, która jest silnym przeciwutleniaczem –chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz pobudza układ odpornościowy do wali z komórkami nowotworowymi. Związki siarki są także pomocne w bólach reumatycznych.
Występowanie – na wilgotnych i zacienionych stanowiskach bogatych w zioła lasach liściastych, górskich lasach mieszanych lub łęgowych. Jego obecność wskazuje na żywność gleby i wilgotność.
Surowiec zielarski stanowią: młode liście – zbierane wczesną wiosną (kwiecień i maj) przed kwitnieniem. Cebule – zbiera się po rozłożeniu się liści w okresie od maja do lutego. Nasiona – zbierane w czerwcu – jeszcze zielone i okrągłe można dodawać jak zielony pieprz. Dojrzałe nasiona suszy się i mieli na przyprawę korzenną.
Cenne substancje:
Olejki czosnkowe, allina, allicyna, flawonoidy, saponiny, wielocukry, olejki eteryczne (których najważniejszym składnikiem jest aktywna siarka).
Witaminy: A C i E, żelazo (o 30 % więcej niż w czosnku pospolitym), mangan, selen, fosfor, potas, magnez.
Działanie lecznicze
Wskazania
Moczopędne
Odtruwające (wątrobę i krew)
Wzmacniające
Żółciopędne
Odkażające
Wykrztuśne
Napotne
Przeciwmiażdżycowe.
Ogólne osłabienie
Zaburzenia przemiany materii
Skąpe wydalenie moczu
Zapalenie układu moczowego
Niedostateczne wydzielanie żółci
Nadciśnienie tętnicze
Ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Przeziębienie (działa podobnie jak antybiotyk, dzięki czemu zabija bakterie chorobotwórcze wzmacniając nasz układ odpornościowy. Przeciwdziała infekcjom wirusowym w szczególności chorobom zw. z układem oddechowym)
Kaszel, nieżyt układu oddechowego
Wysoki poziom cholesterolu
Rekonwalescencja dla osób starszych, po przebytych chorobach
Słaba kondycja: włosów, skóry i paznokci.
Przeciwwskazania
Uczulenie na roślinę, osoby chorujące na niedokrwistość, zażywające leki przeciwzakrzepowe. Kobiety w ciąży i karmiące po konsultacji z lekarzem.