Czarny bez jedna z najstarszych roślin leczniczych, której skuteczność prozdrowotna został potwierdzana wieloma badaniami naukowymi.

Znany już ludziom pierwotnym, w starożytności stosowany jako środek moczopędny, przeciw ukoszeniom żmij, oparzeniem. W medycynie ludowej kwiaty czarnego bzu stosowane były jako lek napotny, przeciwgorączkowy. Doskonały na syrop zwalczający kaszel, zaś herbatek z suszonych jego kwiatów moc leczniczą wykorzystywano w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, przeciwko bólom  reumatycznym  oraz na „duszności” i przeziębienie.

Ta prawdziwa prozdrowotna bomba witaminowa, skarbnica antocyjanów ma kojące działanie zarówno na ciało jak i umysł. Została doceniona już w starożytności, a jej nasiona zostały odnalezione w wykopaliskach z epoki kamiennej!

Testy naukowców z Uniwersytetu w Sydney wykazały, że owoc czarnego bzu łagodzi przebieg grypy, a nawet skraca czas jej trwania.

Bowiem czarny bez hamuje wczesne stadia infekcji, blokując kluczowe białka wirusowe, odpowiedzialne zarówno za przyłączenie się wirusa, jak i jego wejście do komórek gospodarza. Działanie przeciwwirusowe czarnego bzu przypisuje się związkom antocyjanidynowym – odpowiedzialnych za  intensywną fioletową barwę owocu.

Zaś bardziej szczegółowo… w badaniach in vitro przeprowadzonych na wirusie grypy A(H1 N1 ) wykazano, że ekstrakt z czarnego bzu o stężeniu 252 μg/ml jest w stanie zahamować namnażanie się szczepów wirusa w 50%. Jednakże 100% zahamowanie replikacji wirusa następowało dopiero przy stężeniu 1000 μg/ml[1]. Działanie przeciwwirusowe ekstraktów z czarnego bzu powiązane jest ze zdolnością blokowania hemaglutyniny[2].

fot. Pixabay

Korzystne jest stosowanie ekstraktów z owoców bzu czarnego w ilości 4 x dziennie po 15 ml przez osoby zakażone wirusem grypy. Takie spożycie ekstraktu skracało czas infekcji o 4 dni w porównaniu do grupy pacjentów przyjmujących placebo[3].

Udokumentowano naukowo również, iż:

Podawanie wyciągu z owoców czarnego bzu przyczyniło się do zmniejszenia masy ciała, a także zwiększenia gęstości mineralnej kości[4].

Sok z owoców czarnego bzu wykazuje działanie antymiażdżycowe, poprawiające parametry gospodarki lipidowej[5].

Ile spożyć owoców czarnego bzu aby obniżył gorączkę?

Uznano, że prozdrowotne efekty soku z owoców czarnego bzu można uzyskać po spożyciu 20 g tj. 20 ml soku – taka porcja wywołuje działanie napotne po jednorazowym spożyciu i równoważna jest spożyciu jednej porcji naparu przygotowanego z 2 g suszonych owoców.

Spożycie takich porcji soku/naparu możne jednak wywołać równocześnie działanie przeczyszczające. Efekt przeciwgorączkowy uzyskuje się po spożyciu naparu przygotowanego z 10 g suszonych owoców[6].

A na zakończenie jeszcze jedna ciekawostka…

Owoce bzu czarnego mają status GRAS – Generally recognized as safe for use in foods. Jest to  oznaczenie amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), że substancja chemiczna lub substancja dodawana do żywności jest uważana przez ekspertów za bezpieczną. 

Zatem smacznego w zdrowiu spożywania przetworów owoców z czarnego bzu!

Polecam Ci z całego serca nasz produkt Syrop czarny bez z aronią


[3] Z. Zakay-Rones, E. Thom, T. Wollan, J. Wadstein, Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res 2004, 32(2), s. 132-140

[4] K. Młynarczyk, D. Walkowiak-Tomczak, Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego, Nauka Przyroda Technologia 2017, (dalej: Młynarczyk, Walkowiak-Tomczak), 11(4),  s. 385-395

[5] M. Zielińska-Pisklak, Ł. Szeleszczuk, A. Młodzianka,  Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Lek w Polsce 2013, 23(6-7), (dalej: Zielińska-Pisklak, Szeleszczuk, Młodzianka),  s.  48-54

[6] Overview of comments received on Public statement on Sambucus nigra L., fructus (EMA/HMPC/44208/2012). EMA/HMPC/551899/2013. EMA, London 2014

[1] E. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Z. ChęcińskaMaciejewska, Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4), s. 297-307

[2] J. Krajewska,  Bez czarny (Sambucus nigra) w leczeniu stanów grypy i przeziębienia, Lek w Polsce 2014, 24(9(280), (dalej: Krajewska), s. 44-48

Monika Bulik, zielarka, fitoterapeutka, psychodietetyk, coach zdrowia, producentka zdrowej żywności Bieszczadzkie Herbarium
Monika Bulik, zielarka, fitoterapeutka, psychodietetyk, coach zdrowia, producentka zdrowej żywności Bieszczadzkie Herbarium

www.bieszczadzkieherbarium.pl

www.monikabulik.pl

www.bieszczady.shop

Zostaw komentarz

Skip to content