Czarny bez jedna z najstarszych roślin leczniczych, której skuteczność prozdrowotna został potwierdzana wieloma badaniami naukowymi.

Znany już ludziom pierwotnym, w starożytności stosowany jako środek moczopędny, przeciw ukoszeniom żmij, oparzeniem. W medycynie ludowej kwiaty czarnego bzu stosowane były jako lek napotny, przeciwgorączkowy. Doskonały na syrop zwalczający kaszel, zaś herbatek z suszonych jego kwiatów moc leczniczą wykorzystywano w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, przeciwko bólom  reumatycznym  oraz na „duszności” i przeziębienie.

Ta prawdziwa prozdrowotna bomba witaminowa, skarbnica antocyjanów ma kojące działanie zarówno na ciało jak i umysł. Została doceniona już w starożytności, a jej nasiona zostały odnalezione w wykopaliskach z epoki kamiennej!

Testy naukowców z Uniwersytetu w Sydney wykazały, że owoc czarnego bzu łagodzi przebieg grypy, a nawet skraca czas jej trwania.

Bowiem czarny bez hamuje wczesne stadia infekcji, blokując kluczowe białka wirusowe, odpowiedzialne zarówno za przyłączenie się wirusa, jak i jego wejście do komórek gospodarza. Działanie przeciwwirusowe czarnego bzu przypisuje się związkom antocyjanidynowym – odpowiedzialnych za  intensywną fioletową barwę owocu.

Zaś bardziej szczegółowo… w badaniach in vitro przeprowadzonych na wirusie grypy A(H1 N1 ) wykazano, że ekstrakt z czarnego bzu o stężeniu 252 μg/ml jest w stanie zahamować namnażanie się szczepów wirusa w 50%. Jednakże 100% zahamowanie replikacji wirusa następowało dopiero przy stężeniu 1000 μg/ml[1]. Działanie przeciwwirusowe ekstraktów z czarnego bzu powiązane jest ze zdolnością blokowania hemaglutyniny[2].

fot. Pixabay

Korzystne jest stosowanie ekstraktów z owoców bzu czarnego w ilości 4 x dziennie po 15 ml przez osoby zakażone wirusem grypy. Takie spożycie ekstraktu skracało czas infekcji o 4 dni w porównaniu do grupy pacjentów przyjmujących placebo[3].

Udokumentowano naukowo również, iż:

Podawanie wyciągu z owoców czarnego bzu przyczyniło się do zmniejszenia masy ciała, a także zwiększenia gęstości mineralnej kości[4].

Sok z owoców czarnego bzu wykazuje działanie antymiażdżycowe, poprawiające parametry gospodarki lipidowej[5].

Ile spożyć owoców czarnego bzu aby obniżył gorączkę?

Uznano, że prozdrowotne efekty soku z owoców czarnego bzu można uzyskać po spożyciu 20 g tj. 20 ml soku – taka porcja wywołuje działanie napotne po jednorazowym spożyciu i równoważna jest spożyciu jednej porcji naparu przygotowanego z 2 g suszonych owoców.

Spożycie takich porcji soku/naparu możne jednak wywołać równocześnie działanie przeczyszczające. Efekt przeciwgorączkowy uzyskuje się po spożyciu naparu przygotowanego z 10 g suszonych owoców[6].

A na zakończenie jeszcze jedna ciekawostka…

Owoce bzu czarnego mają status GRAS – Generally recognized as safe for use in foods. Jest to  oznaczenie amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), że substancja chemiczna lub substancja dodawana do żywności jest uważana przez ekspertów za bezpieczną. 

Zatem smacznego w zdrowiu spożywania przetworów owoców z czarnego bzu!

Polecam Ci z całego serca nasz produkt Syrop czarny bez z aronią


[3] Z. Zakay-Rones, E. Thom, T. Wollan, J. Wadstein, Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res 2004, 32(2), s. 132-140

[4] K. Młynarczyk, D. Walkowiak-Tomczak, Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego, Nauka Przyroda Technologia 2017, (dalej: Młynarczyk, Walkowiak-Tomczak), 11(4),  s. 385-395

[5] M. Zielińska-Pisklak, Ł. Szeleszczuk, A. Młodzianka,  Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Lek w Polsce 2013, 23(6-7), (dalej: Zielińska-Pisklak, Szeleszczuk, Młodzianka),  s.  48-54

[6] Overview of comments received on Public statement on Sambucus nigra L., fructus (EMA/HMPC/44208/2012). EMA/HMPC/551899/2013. EMA, London 2014

[1] E. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Z. ChęcińskaMaciejewska, Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4), s. 297-307

[2] J. Krajewska,  Bez czarny (Sambucus nigra) w leczeniu stanów grypy i przeziębienia, Lek w Polsce 2014, 24(9(280), (dalej: Krajewska), s. 44-48

Monika Bulik, zielarka, fitoterapeutka, psychodietetyk, coach zdrowia, producentka zdrowej żywności Bieszczadzkie Herbarium
Monika Bulik, zielarka, fitoterapeutka, psychodietetyk, coach zdrowia, producentka zdrowej żywności Bieszczadzkie Herbarium

www.bieszczadzkieherbarium.pl

www.monikabulik.pl

www.bieszczady.shop

Leave a comment

Skip to content