Nazwany polską cytryną, zawiera jej więcej niż cytryna!
Surowcem zielarskim jest owoc (wykorzystywany najczęściej), a także kora, gałązki, liść, korzeń.
Kiedy zbierać owoc berberysu?
Kiedy mają jaskrawoczerwoną barwę w całych gronach. Nie warto opóźniać ich zbiór gdyż przejrzałe tracą cenne właściwości.
Cenne substancje:
Alkaloidy, kwasy organiczne (m.in. kwas jabłkowy ok. 6,5%), cukry, pektyny (6,6%), sole mineralne, witaminy (najwięcej wit. C ok. 70 mg na 100g).
Działanie lecznicze
Wskazania
Wzmacniające, witaminizujące (za sprawą ogromnego bogactwa łatwo przyswajalnej witaminy C, której towarzyszy witamina P (zawiera jej więcej niż cytryna)
Wykrztuśne
Przeciwgorączkowe
Moczopędne
Odtruwające
Łagodnie żółciopędne.
Przeziębienie, gorączka,
Osłabiona odporność organizmu
Reumatyzm
Żylaki, wybroczyny pod skórą
Krwawienia z dziąseł
Nudności, uczucia przepełnienia w żołądku, braku łaknienia, zapalaniu wątroby, kamicy żółciowej.
Przeciwwskazania
Dla kobiet w ciąży. U małych dzieci mogą wystąpić przejściowe nudności.
WAŻNE! Berberysu nie można spożywać przez dłuższy czas, ponieważ zawarta w nim berberyna odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce.