Tegoroczna zima ku zaskoczeniu była długa i bardzo wymagająca dla naszego organizmu. Choć za oknem piękne słońce to obecnie doskwiera nam wiosenne przesilenie: poranne zaspanie, spadek sił witalnych, szybkie męczenie się, ciężkość ciała, a nawet mętlik w umyśle i wykonywanej pracy. Jak się wzmocnić? Oczywiście najskuteczniej w zgodzie z naturą. Zaproście do swojego menu pierwsze wiosenne zioła, które powszechnie są dostępne. Stanowią one świetną kurację wzmacniającą.
Zatem przed Tobą 3 pierwsze wiosenne zioła mocno wzmacniające i witaminizujące:
POKRZYWA ZWYCZAJNA
Już starożytni Grecy stosowali pokrzywy przeciwkrwotocznie i jako kurację oczyszczającą. Sto lat temu etnografowie donosili, iż po wsiach ludzie: „Świeże liście z pokrzyw jedzą posiekane z twarogiem lub na patelni prażone, jak też przez całą zimę herbatę piją lub sok z pokrzywy z miodem – na wszystkie choroby…”
To doskonała bomba witaminowa, która nie jest jeszcze doceniona i często uznawana za chwast. Młodziutka, zbierana w kwietniu i w maju przed kwitnieniem jest najcenniejsza – zawiera największą ilość składników działających prozdrowotnie na nasz organizm. Surowiec zielarski pokrzywy stanowią: liść, owoce i korzeń.
Działanie lecznicze pokrzywy:
- Wspomaga proces oczyszczania naszego organizmu, gdyż ma właściwości moczopędne. Zapobiega także zatrzymywaniu płynów, co szczególnie cenią osoby na diecie.
- Wspomaga proces trawienny, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądka, trzustki i wątroby. Wykorzystywana jest podczas chorób wątroby, przewodu pokarmowego, biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.
- Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu pomocna jest w leczeniu anemii oraz wiosennych osłabieniach ze względu na dużą zawartość żelaza.
- Reguluje poziom cukrów, krążenie krwi, obniża ciśnienie tętnicze, uszczelnia naczynia krwionośne.
- Pomaga w leczeniu schorzeń skórnych. Działa przeciwtrądzikowo, przeciwłupieżowo, przyspiesza gojenie się ran. Dokonała do płukania jamy ustnej, zapaleń mięśni, ropniaków, a także chorobach skóry głowy.
- Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz żelaza zalecana dla przyszłych mam. Wzmocni ona także siły po porodzie świeżo upieczonych mam oraz pomoże przy produkcji mleka.
- Dostarcza witaminy C i E – służące odmładzaniu, B – piękne włosy i paznokcie, K – działa przeciwkrwotocznie, prowitaminy A – na dobry wzrok, związki żelaza – dotlenianie organizmu, potas – oczyszczenie, i wapń – wzmacniający kości. Duża dawka chlorofilu sprzyja odtruwaniu organizmu.
Co możesz zrobić z tego niezwykłego zioła?
Liście pokrzywy są w większości przypadków przyrządzane j jadane jak szpinak. Używa się ich także do potraw jajecznych i jako pikantnej przyprawy.
Młodziutkie kwietniowe czy majowe liście możemy zastosować do wiosennej sałatki.
Z pokrzywy można także przygotować nadzienia czy pyszne pesto. Wówczas wierzchołki pędów i delikatnie liście należy blanszować ok. 3 sekundy, aby utraciły swoje parzące włoski.
Na wiosnę warto także pić kuracyjnie sok z pokrzywy czy herbatkę.
Aby pozbyć się właściwości parzących pokrzywy należy ją przed spożyciem kilka godzin wymoczyć w zimnej wodzie z solą albo blanszować przez 3-5 sekund.
Pokrzywa to doskonały dodatek do herbatek ziołowych, szczególnie tych wiosennych wzmacniających. Polecam Ci herbatkę funkcjonalną Bieszczadzkiego Herbarium Wiosenne przesilenie.
MNISZEK LEKARSKI
Jest rośliną całkowicie jadalną, a jej liście, korzenie i kwiaty wchodzą w skład różnych produktów spożywczych. Porównanie składu odżywczego mniszka lekarskiego ze składem sałaty i szpinaku, czyli warzywami o podobnym zastosowaniu kulinarnym, pokazuje, że mniszek ma wyższą zawartość błonnika pokarmowego i białka oraz większą różnorodność aminokwasów i większości witamin i minerałów.
Surowiec zielarski stanowią: młode liście – zbierane wczesną wiosną (kwiecień i maj) przed kwitnieniem, kwiat – zbiera się całe koszyczki kwiatowe bez szypułki. Zbiór prowadzi się w początkowej fazie rozwoju kwiatów, w dni słoneczne. Zebrane w pełnym rozkwicie podczas suszenia przekwitają i wykształcają nasiona oraz ziele – ścina się wczesną wiosną, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pąkach.
Działanie lecznicze mniszka lekarskiego:
- To doskonały środek oczyszczający, wspomagający pracę wątroby i nerek. Pomaga w schorzeniach woreczka żółciowego oraz korzystnie wpływa na nasz metabolizm działając moczopędnie
- Stosowany przy osłabieniu organizmu wzmacniając nasz układ odpornościowy, przez co zapobiega częstym nawrotom infekcji bakteryjnych i wirusowych
- Hamuje skurcze mięśniówki gładkiej, uśmierzając bóle i napięcia związane z dolegliwościami przewodu pokarmowego i moczowego
- Zalecany w łagodnie przebiegającej cukrzycy, gdyż obniża poziom cukru we krwi
- Działa korzystnie przy niewydolności jajników, krwawieniach macicznych, zaburzeniach hormonalnych i miesiączkowania
- Stosowany przy anemii, braku łaknienia – ziele i liście powodują wzrost hemoglobiny we krwi i liczny białych i czerwonych krwinek
- Napar z ziela pomocny w leczeniu wysypki oraz hemoroidów
- Zalecany w leczeniu chorób układu oddechowego, gdyż kwiaty dają efekt wykrztuśny
- Młode liście mniszka to prawdziwa skarbnica prozdrowotna – znajdują się w nich m.in. barwinki roślinne – trójterpeny, karotenoidy, które zwalczają wolne rodniki opóźniając proces starzenia. Zawierają także duże ilości potasu, magnezu oraz krzemu oraz witaminy: witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę A (retinol)
- Korzeń mniszka pomaga w produkcji pożytecznych bakterii, gdyż zawieraj duże ilości inuliny – naturalnego prebiotyku. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo za sprawą obecności trójterpeny. Natomiast fitosterole roślinne obniżają m.in. stężenie szkodliwego cholesterolu we krwi. Zawiera także sole potasu
- Zlecany dla kobiet w ciąży, gdyż pomaga pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.
Cenne substancje: inulina, flawonoidy, triterpeny, olejek eteryczny, cholina, karotenoidy, witaminy: B1, B2, B6, B9, B11, C (najwięcej świeże liście) D i A, prowitaminę A, związki mineralne: wapń, fosfor, miedź, mangan, żelazo, cynk, magnez.
Jak spożywać mniszka?
Młode listki czyli jak już wiecie to te zbierane w kwietniu i maju można jeść na surowo, dodając do sałatek, a także w postaci zup, sosów i szczególnie dobrych szpinaków i jajecznicy. To prawdziwy sałatkowy delikates!
Niektórym przeszkadza ich gorzkawy smak. Jak się go pozbyć?
Listki blanszować we wrzątku ok. 5 sekund, albo przez 30 min wymoczyć w zimnej osolonej wodzie. Można także odciąć nerw liściowy zawierający sok mleczny.
Kwiaty, pąki kwiatowe, szypułki kwiatowe:
Pokrojone wzdłuż szypułki kwiatowe w okresie od kwietnia do września są dobrym dodatkiem do sałatek i warzyw, jeśli podobnie jak liście namoczy je się wcześniej w wodzie.
Także w okresie od kwietnia do września robi się z płatków kwiatowych miód z mniszka, syrop z mniszka, galaretki, wino, ocet, herbatkę.
Można je także marynować w occie i podawać jako kapary.
Korzenie
Mogą być dodawane do sałatek lub używać jak warzywa. Stosowane także w herbatkach działających odchudzająco-odtruwająco organizm i wzmacniająco. Dostarczają także surowca do prażenia namiastki kawy.
Herbata ziołowa czy syrop z mniszka?
Herbatka ziołowa Na odchudzanie Bieszczadzkiego Herbarium w składzie której znajduje się liść mniszka stanowi cenny dodatek wiosennych kuracji odtruwających organizm. Spożywana ciepła rozgrzeje ciało a jej delikatny ziołowy posmak długo zapamiętasz.
Syrop z mniszka lekarskiego idealnie nada się do indywidualnego spożycia jak i dodatek do napojów w tym ciepłej herbatki.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Mój wiosenny ulubieniec. Na jego widok – w całej okazałości zielni – cieszą się nieziemsko oczy i raduje dusza spragniona wiosną i zielenią 😉
„Spożywali go Celtowie i Starożytni Rzymianie. Znalazł się wśród czterech różnych gatunków czosnku wspomnianych przez Dioskurydesa opisany jako roślina o właściwościach odtruwających. Był rośliną użytkową dla wczesnośredniowiecznych Słowian”.
To roślina silna jak niedźwiedź. Jego nazwa powiązana jest z tym, że sięgają po niego niedźwiedzie przebudzając się z zimowego snu, oczywiście aby się wzmocnić. Zatem wzmocnij się i Ty.
Surowiec zielarski stanowią: młode listki – zbierane wczesną wiosną (kwiecień i maj) przed kwitnieniem. Cebule, zbiera się po rozłożeniu się liści w okresie od maja do lutego. Nasiona, jeszcze zielone i okrągłe można dodawać jak zielony pieprz. Dojrzałe nasiona suszy się i mieli na przyprawę korzenną.
Działanie lecznicze czosnku niedźwiedziego:
- Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, jednak przeważa pod względem pewnych składników np. aktywnej siarki, która jest silnym przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz pobudza układ odpornościowy do wali z komórkami nowotworowymi. Związki siarki są także pomocne w bólach reumatycznych.
- To doskonały środek oczyszczający wątrobę – filtruje metale ciężkie łącząc je w związki, które wydala nasz organizm, a także krew
- Wspomaga proces trawienny przyśpieszając wydzielanie żółci, pracę jelit, co zapobiega powstawaniu wzdęciom
- Obniża ciśnienie krwi
- Obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego cholesterolu zmniejszając ryzyko miażdżycy
- Doskonały środek przeciwko zawałom serca i udarom mózgu
- Pomaga zwalczyć bakterie, grzyby i pasożyty występujące w naszym organizmie.
- Działa podobnie jak antybiotyk, dzięki czemu zabija bakterie chorobotwórcze wzmacniając nasz układ odpornościowy. Przeciwdziała infekcjom wirusowym w szczególności chorobom zw. z układem oddechowym.
- Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, a to za sprawą siarki, która odpowiedzialna jest za ich dobrą kondycję.
Cenne substancje: olejki czosnkowe, allina, allicyna, flawonoidy, saponiny, wielocukry, olejki eteryczne (których najważniejszym składnikiem jest aktywna siarka). Witaminy: A C i E, żelazo (o 30 % więcej niż w czosnku pospolitym), mangan, selen, fosfor, potas, magnez.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni…
Młode liście – świeżutkie idealnie komponują się w wiosennym twarożku, jajecznicy, także jako dodatek do kanapek w roli sałaty. Nie wyobrażam sobie szpinaku bez czosnku niedźwiedziego, który w jego obecności jest przepyszny i najlepszy! Podawany z ryżem czy makaronem w obecności dobrego sera to moja ulubiona sezonowa potrwa.
Polecam obowiązkowo przyrządzanie pesto, które możemy stosować w kuchni przez cały rok do: zup, sosów, potrwa warzywnych, masła (wyśmienicie smakuje z pomidorami).
W postaci kiszonki warto stosować go do kapuśniaku czy bigosu.
Czosnek niedźwiedzi nie rośnie wszędzie. Bieszczady są regionem bogatym w ten surowiec i co raz bardziej z niego słyną. W ofercie Bieszczadzkiego Herbarium znajduje się pesto z czosnku niedźwiedziego alla Bieszczady. Polecam Ci je z serca.
Pokrzywa, mniszek i czosnek niedźwiedzi to cenne wiosenne bomby witaminowe, które skutecznie wzmocnią Twój organizm.
Spragnieni wiosny i pozytywnych zmian w swoim życiu zacznijmy budować świadome nawyki odżywania zawierające lecznicze skarby natury.
coach zdrowia, dietetyk
zielarka, fitoterapeutka
producentka funkcjonalnej żywności